BiH
67

Isplata penzija neće biti okončana ove sedmice zbog nedostatka sredstava

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Isplata penzija za juni neće biti okončana ove sedmice, potvrđeno je za Klix.ba.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO/MIO za Klix.ba kaže da je isplata započela 7. jula te da Federalnom zavodu PIO/MIO treba desetak radnih dana da okonča isplatu.

Na pitanje da li će isplata biti okončana do kraja radne sedmice, odnosno 15. juna, Kvesić kaže kako se boji da to, prema sadašnjoj situaciji, neće biti moguće.

"Zahvaljujući ovom aranžmanu sa BH Poštom i nekim bankama mi smo mnogim penzionerima isplatili penzije, ali to je novac BH Pošte i banaka i mi njima to moramo nadoknaditi", kaže Kvesić.

Tako će pojedini penzioneri penzije za juni dobiti 19. ili 20. jula kada bi trebala biti okončana isplata.

Vlada FBiH već punu godinu konstantno obmanjuje penzionere kako će se isplata penzija uredoviti.

Sredinom septembra potpisan je sporazum između Vlade FBiH i penzionera, nakon čega su penzioneri otkazali zakazane proteste. Glavna odredba sporazuma odnosila se na vrijeme isplate penzija. Vlada FBiH je tada obećala da će od novembra penzije biti isplaćivane do 5. u mjesecu, što se nikada nije desilo.

Vlada je tada prihvatila i donošenje niza reformskih zakona u ovoj oblasti i to do januara 2016. godine. Do sada nijedan zakon nije usvojen.

Potom je u aprilu 2016. održan sastanak kod predsjednika FBiH Marinka Čavare na kojem su vlasti obećale redovniju isplatu penzija počevši od 1. jula 2017.

Sastanku su, pored Čavare, prisustvovali i čelnici Fonda PIO, premijer Fadil Novalić i potpredsjednici Vlade FBiH Vesko Drljača i Jelka Milićević.

Tada je resorni ministar Vesko Drljača poručio da će krizni period za isplatu penzija biti maj i juni i to zbog enormnog povećanja broja penzionera, ali da bi do stabilizacije moglo doći nakon juna.

Drljača je svoje obećanje ponovio i 20. juna jasno rekavši da će penzije biti isplaćene do 10. jula.

Kada je 7. jula počela isplata penzija Drljača je obećao da će svi penzioneri penzije primiti do 14. jula.