BiH
623

Naredna dva mjeseca kritična za isplatu penzija, vlast obećala stabilizaciju u junu

Piše: N. N.
Sastanak kod Čavare (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sastanak kod Čavare (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare održan sastanak na kojem se razgovaralo o modelima ubrzanja isplate penzija u FBiH.

Sastanku su, pored Čavare, prisustvovali i čelnici Fonda PIO, premijer Fadil Novalić i potpredsjednici Vlade FBiH Vesko Drljača i Jelka Milićević.

Čavara je u obraćanju medijima rekao da je nedopustivo da se penzije pojedinim penzionerima isplaćuju tek 22 dana u mjesecu, posebno s obzirom na činjenicu da mnogi penzioneri imaju minimalna primanja.

Premijer Vlade FBiH pojasnio je da je samo u proteklih devet mjeseci broj penzionera povećan za 15.000, što je više nego u cjelokupnom četverogodišnjem mandatu Vlade FBiH.

Krizni period za isplatu penzija bit će naredna dva mjeseca zbog enormnog povećanja broja penzionera, ali da bi do stabilizacije moglo doći nakon juna.

Kratkoročna rješenja kojima će se pokušati riješiti problem i stabilizovati Fond PIO jesu pozajmice koje će Fond uzeti od određenih institucija, pojasnio je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Premijer Vlade FBiH rekao je da pozajmicu može osigurati i Vlada FBiH ako joj to omogući likvidnost. Rekao je da kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka trenutno nisu opcija, ali da je i to moguće u narednom periodu.

Za naredni mjesec potrebno je osigurati oko 165 miliona KM, a od uplate doprinosa i iz budžeta FBiH pokriti 95 posto potreba te će nedostajati 20-ak miliona KM.

Direktor Fonda PIO Zijad Krnjić rekao je da je najveći broj zahtjeva za penzionisanje podnesen do 31. 12. 2015., ali da je broj pristiglih zahtjeva u prva tri mjeseca ove godine znatno manji nego prethodne godine. Naime, veći broj penzionera je odlučio iskoristiti pravo i prijevremeno se penzionisati pod povoljnijim okolnostima. Nakon 31. 12. ta mogućnost ne postoji, a sada je priliv penzionera znatno manji te se očekuje nivelisanje do kraja godine.

Premijer Fadil Novalić rekao je da su za sadašnje stanje u Fondu PIO odgovorne prethodne vlasti koje su u prava uvodili značajan broj osoba bez realnog pokrića. Također, poslodavci za oko 30.000 radnika kontinuirano uplaćuju plate bez doprinosa, ali je polovina od tog broja zaposleno u državnim preduzećima ko što su rudnici, Željeznice FBiH i zdravstvene ustanove.

Podsjećamo, Vlada FBiH je i prije nekoliko mjeseci sa penzionerima dogovorila redovniju isplatu penzija kako bi oni odustali od protesta. Tada je dogovoreno da se penzije umjesto 15 isplaćuju do petog u mjesecu.