|

Ispitati postojanje prostitucije u školama u Brčkom

Ispitati postojanje prostitucije u školama u Brčkom
0
S
SRNA
23.12.2009. u 10:30
2
komentara
0

dijeljenja
Ispitati postojanje prostitucije u školama u Brčkom Brčko
Ombudsmani BiH zatražili su od odgovornih da ispitaju navodno postojanje prostitucije u nekim školama u Brčko distriktu.
Ombudsmani Jasminka Džumhur, Ljubomir Sandić, i Nives Jukić izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog navoda koji su se ovih dana pojavili u medijima u vezi sa navodnim postojanjem prostitucije u Drugoj osnovnoj školi, Ekonomskoj i Tehničkoj školi u Brčkom, saopšteno je iz ove institucije.

Ombudsmani BiH traže od svih odgovornih da se ovakvi slučajevi ispitaju sa krajnjom ozbiljnošću i da se djeca zaštite od zloupotrebe i seksualnog iskorišćavanja, kako odraslih, tako i svojih vršnjaka.

Upozoravajući na činjenicu da vrijeme recesije i krize neposredno pogađa porodicu, smanjuje kvalitet života djece i ugrožava njihova brojna prava, ombudsmani BiH pozivaju sve institucije, službe i pojedince da rade na promovisanju i zaštiti dječijih prava, te da uvijek postupaju i donose odluke u najboljem interesu djece.

Ombudsmani BiH ukazuju i na izuzetno važnu ulogu medija koji, osim promocije prava djeteta i pozitivnih sadržaja koji su djeci namijenjeni, imaju i ulogu jačanja društvene svijesti o kršenju tih prava, ali i stvaranja situacije u kojoj će se postići senzibilitet javnosti za zaštitu djece od okolnosti koje nisu dobre za njihovo zdravo psihofizičko odrastanje.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...