Oštra reakcija
237

Islamska zajednica: Mir u BiH ne ugrožava reis Kavazović, nego Milorad Dodik

L. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Islamska zajednica u BiH oštro je reagirala na komentare predsjednika RS-a Milorada Dodika da reis Kavazović produbljuje antisrpsku histeriju, te da je krajnje vrijeme da se počne baviti svojim poslom, vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sa osudom odbacuje pokušaje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću podmeće militantizam, što je samo nastavak njegovih kontinuiranih napada na islam, muslimane i Islamsku zajednicu", navodi se na početku saopćenja Islamske zajednice.

Kako dalje navode, Milorad Dodik i režim koji kontroliše nastavlja spinovati izjavu reisul-uleme o tome kako je sadašnje vrijeme to u kojem se država i mir brane u institucijama države i da nasrtaj na te institucije znači nasrtaj na mir i prizivanje sukoba za koje se mora biti spremno.

"Bezuspješni su pokušaji Dodika da svoju neodgovornu i nepromišljenu politiku, kakva je i odluka da jedan dio Bosne i Hercegovine vodi u međunarodni izolacionizam i sukob sa najvećim saveznicima ove zemlje, prikriva podmetanjem militantizma reisul-ulemi i bošnjačkom narodu. Ti providni trikovi jednostavno neće uspjeti, kako u bosanskohercegovačkoj, tako i međunarodnoj javnosti i ozbiljnim političkim krugovima", kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Naglašava se da Dodik ničim ne može sakriti niti skrenuti pažnju s činjenice da on svakom izjavom i svakim potezom pokazuje svoj radikalizam i militantizam, bez obzira radilo se o prijetnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu države, što nije ništa drugo do poziv na rat i sukobe, ili pak militantnim paradama na neustavne dane jednog entiteta.

"Mir ne ugrožava reisul-ulema, niti poziva na nasilje kada upozorava na to kuda neodgovorne politike mogu odvesti, nego Milorad Dodik koji svojim radikalnim, iracionalnim, izolacionističkim, konfliktnim i po sve narode i građane Bosne i Hercegovine štetnim politikama predstavlja stvarnu prijetnju miru, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ovog dijela Evrope", navodi se na kraju saopćenja.