{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb

29.7.2015. u 16:07
147
Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb
147
Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb
Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice BiH pokrenula je projekat pod nazivom "Onlinemekteb". Riječ je o jedinstvenom projektu osnovnog islamskog obrazovanja kojeg će Islamska zajednica vjernicima ponuditi u narednom periodu.
U Upravi za vjerske poslove 24. jula održan je sastanak na kome se razgovaralo o projektu "Onlinemekteb" koji će u punom kapacitetu sa radom krenuti u septembru zajedno sa početkom predstojeće mektebske godine. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret Abdibegović, zatim dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe, te Sabahuddin ef. Sijamhodžić, projekt-menadžer i imam iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena (Švicarska), stoji na stranici Rijaseta IZ BiH.

"Onlinemekteb" zasnovan je na edukativnoj platformi "moodle“ koju koriste najprestižnije obrazovne institucije, univerziteti i škole širom svijeta.

"Onlinemekteb“ predstavlja pokušaj da se na bosanskom jeziku olakša i omogući moderan pristup realizaciji mektebske nastave i dostupan svakome ko želi o islamu naučiti nešto novo ili ponoviti nekada naučeno. Također, "Onlinemekteb“ je i velika pomoć muallimima jer obiluje raznovrsnim multimedijalnim online interaktivnim vježbama, a biće i odlična baza raznovrsnih zadataka i testova koji će se moći štampati i koristiti u realizaciji konvencionalne mektebske nastave.

"Na projektu se radi već više od godinu dana i do sada je završeno oko 60% prve faze projekta. Iako su u projektu koriste javno dostupne edukativne aplikacije i moduli, mnogo vremena je utrošeno u kreiranje strukture Onlinemekteba. Za informatički dio projekta zaslužan je Nermin Elkasović, profesor informatike u St. Gallenu“, kazao je Sabahuddin ef. Sijamhodžić, te dodao: "U protekloj godini smo kontaktirali desetine ljudi raznih profila među kojima su roditelji, muallimi, glavni imami, muftije, univerzitetski profesori itd tražeći od njih mišljenje, sugestije i kritički osvrt na ovaj projekat u razvoju.

Pred ovogodišnji ramazan smo završili značajan dio prve faze i odlučili isti predstaviti Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ, i zahvaljujem se ovom prilikom Upravi na čelu sa direktorom mr. Abdibegovićem na podršci ovom projektu.“

"Mekteb je polazna duhovna edukacija za porodicu i u tom smislu je i pokrenut ovaj projekat. Već je stupljeno u kontakt sa ljudima u Zajednici koji imaju afiniteta za ovakve projekte kao što je slučaj sa Medžlisom IZ Kakanj koji je također stavio na raspolaganje svoj dosadašnji doprinos razvoju mektebske nastave u ovom smjeru. Želim istaknuti da je pred nama i reforma postojećeg mektebskog nastavnog plana i programa, a i pokrenuli smo i inicijativu da se završetak mektebske godine kruniše mektebskim mevludom koji bi u mjesecu maju, kada se završava mektebska godina, bio proučen u Begovoj džamiji“, kazao je između ostalog direktor mr. Abdibegović.

"Onlinemekteb" je u svojoj testnoj fazi dostupan svim zainteresiranim osobama na stranici www.onlinemekteb.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: