{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb

29.7.2015. u 16:07
147
Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb
147
Islamska zajednica BiH pokrenula Onlinemekteb
Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice BiH pokrenula je projekat pod nazivom "Onlinemekteb". Riječ je o jedinstvenom projektu osnovnog islamskog obrazovanja kojeg će Islamska zajednica vjernicima ponuditi u narednom periodu.
U Upravi za vjerske poslove 24. jula održan je sastanak na kome se razgovaralo o projektu "Onlinemekteb" koji će u punom kapacitetu sa radom krenuti u septembru zajedno sa početkom predstojeće mektebske godine. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret Abdibegović, zatim dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe, te Sabahuddin ef. Sijamhodžić, projekt-menadžer i imam iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena (Švicarska), stoji na stranici Rijaseta IZ BiH.

"Onlinemekteb" zasnovan je na edukativnoj platformi "moodle“ koju koriste najprestižnije obrazovne institucije, univerziteti i škole širom svijeta.

"Onlinemekteb“ predstavlja pokušaj da se na bosanskom jeziku olakša i omogući moderan pristup realizaciji mektebske nastave i dostupan svakome ko želi o islamu naučiti nešto novo ili ponoviti nekada naučeno. Također, "Onlinemekteb“ je i velika pomoć muallimima jer obiluje raznovrsnim multimedijalnim online interaktivnim vježbama, a biće i odlična baza raznovrsnih zadataka i testova koji će se moći štampati i koristiti u realizaciji konvencionalne mektebske nastave.

"Na projektu se radi već više od godinu dana i do sada je završeno oko 60% prve faze projekta. Iako su u projektu koriste javno dostupne edukativne aplikacije i moduli, mnogo vremena je utrošeno u kreiranje strukture Onlinemekteba. Za informatički dio projekta zaslužan je Nermin Elkasović, profesor informatike u St. Gallenu“, kazao je Sabahuddin ef. Sijamhodžić, te dodao: "U protekloj godini smo kontaktirali desetine ljudi raznih profila među kojima su roditelji, muallimi, glavni imami, muftije, univerzitetski profesori itd tražeći od njih mišljenje, sugestije i kritički osvrt na ovaj projekat u razvoju.

Pred ovogodišnji ramazan smo završili značajan dio prve faze i odlučili isti predstaviti Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ, i zahvaljujem se ovom prilikom Upravi na čelu sa direktorom mr. Abdibegovićem na podršci ovom projektu.“

"Mekteb je polazna duhovna edukacija za porodicu i u tom smislu je i pokrenut ovaj projekat. Već je stupljeno u kontakt sa ljudima u Zajednici koji imaju afiniteta za ovakve projekte kao što je slučaj sa Medžlisom IZ Kakanj koji je također stavio na raspolaganje svoj dosadašnji doprinos razvoju mektebske nastave u ovom smjeru. Želim istaknuti da je pred nama i reforma postojećeg mektebskog nastavnog plana i programa, a i pokrenuli smo i inicijativu da se završetak mektebske godine kruniše mektebskim mevludom koji bi u mjesecu maju, kada se završava mektebska godina, bio proučen u Begovoj džamiji“, kazao je između ostalog direktor mr. Abdibegović.

"Onlinemekteb" je u svojoj testnoj fazi dostupan svim zainteresiranim osobama na stranici www.onlinemekteb.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: