Doris Pack
2

"Iskrivljujući istinu Dodik se igra vatrom"

FENA
Doris Pack (Foto: Arhiv/Reuters)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Reuters)
Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu njemačka kršćanskodemokratska političarka Doris Pack osudila je nedavne izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika o pokolju u Srebrenici, istakavši da namjerno iskrivljuje historijsku istinu.

"Nedavni zaključci premijera Dodika o pokolju u Srebrenici štetni su za ljude u Republici Srpskoj. Izjava vlade Republike Srpske od 19. aprila ugrožava stabilan i prosperitetan put prema budućnosti za sve u regiji, uključivo i onaj dio za koji Dodik tvrdi da ga predstavlja", kaže se u izjavi Doris Pack.

Dodikova je vlada 19. aprila prihvatila zaključke da je potrebno "istražiti događaje na srebreničkom području od 1991. do 1995." kako bi se "utvrdile sve činjenice i istina o tačnu broju stradalih".

"Premijer Dodik igra se vatrom, namjerno iskrivljujući povijesnu istinu o pokolju u Srebrenici. Njegove izjave protivne su željama naroda u BiH, uključivo Republiku Srpsku, o budućnosti utemeljenoj na međusobnu razumijevanju i napretku. Jedina budućnost koju Dodik ima na umu jest njegova vlastita i čini se da je spreman žrtvovati budućnost naroda u regiji nastavkom politike utemeljene na mržnji i podjeli, koja je 90-ih bila temelj za protjerivanja i rat u BiH", kazala je Pack, zapitavši je li Dodiku "važnija njegova vlastita politička karijera ili mirna budućnost regije, u kojoj djeca iz Republike Srpske mogu živjeti i igrati sa svojim prijateljima iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine?"

Zaključke Dodikove vlade osudio je i ured visokog predstavnika (OHR), kazavši da je to "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. namjernim iskrivljivanjem utvrđenih historijskih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrješnih i lažnih informacija s namjerom da se skrije istina".