Suđenje Mladiću
0

Iskaz eksperta za snajpere: Sarajevski civili su namjerno gađani

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem eksperta Tužilaštva za snajpere Patricka Van Der Weijdena, koji je zaključio da su u 17 incidenata u kojima su se stanovnici Sarajeva našli na meti snajperista hici mogli biti ispaljeni s okolnih položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Taj zaključak vještak je izveo poslije boravaka u Sarajevu 2006. i 2009. godine, tokom kojih je, na osnovu iskaza svjedoka, na licu mjesta pokušao da utvrdi gdje je bio izvor snajperske vatre.

Optuženi je njegovo svjedočenje u sudnici propratio do kraja, iako se na početku zasjedanja požalio da mu nije dobro i zatražio da bude prebačen u bolnicu, optužujući pritom Tribunal da nije sud nego “korumpirana grupa”.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za teror nad civilima u glavnom gradu BiH dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, kao i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje za taoce “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN).

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Van Der Weijden je u sudnici izjavio da je sa zgrade “Metalke” na Grbavici u kojoj su, po optužnici protiv Mladića bili snajperisti VRS-a, mogao biti ispaljen hitac koji je 18. novembra 1994. u centru Sarajeva ubio sedmogodišnjeg Nermina Divovića i ranio njegovu majku Dženanu Sokolović.

Kako se navodi u optužnici, isti metak je prvo ranio majku, prošavši joj kroz stomak, a onda usmrtio sina, pogodivši ga u glavu.

Ekspert Tužilaštva utvrdio je i da su hici ispaljeni na tramvaj ispred hotela Holliday Inn 8. oktobra 1994. mogli doći sa položaja VRS-a u “Metalki” ili na Jevrejskom groblju.

Slične zaključke o izvoru snajperske vatre, Van Der Weijden je donio i o ranjavanju trogodišnje Anise Pite 13. decembra 1992. u naselju Širokača, ubistvu Munire Zametice počinjenom 11. jula 1993. dok je na Dobrinji iz istoimene rijeke zahvatala vodu i ranjavanju 14-godišnjeg Tarika Žunića 6. marta 1995. u naselju Sedrenik.

Ekspert Tužilaštva izrazio je uvjerenje da su civili bili namjerno gađani.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić osporavao je stručnost Van Der Weijdena kao eksperta za snajpere i metodologiju koju je primijenjivao.

General Mladić današnjoj raspravi je prisustvovao do kraja, iako se jutros požalio sudijama da se “vrlo loše osjeća” i zatražio je da bude prebačen u bolnicu.

“Ja se zdravstveno vrlo loše osećam i meni treba bolnica i lečenje. Oslabio sam u poslednjih 10-15 dana, nemam apetit... Ja ovo ne mogu izdržati. Bolje da idem tamo da legnem, da umirem, nego ovde da slušam budalaštine NATO propagande”.

Uz upozorenje da ne komentariše iskaz svjedoka, sudija Orie pitao je Mladića da li se požalio ljekarima u pritvoru da se ne osjeća dobro, optuženi je odgovorio da je pritvorskom ljekaru Paulusu Falkeu rekao da mu je “hitno potrebna bolnica i sistematski pregled”.

“Izgubio sam pet kilograma, poslednjih deset dana sam ležao u krevetu najviše, pa ako to nije dovoljno...”, rekao je Mladić, govoreći usporeno i otežano.

Mladić se ranije više puta u sudnici žalio na visok krvni pritisak, te da se ne osjeća dobro, ali je, po riječima sudije Orija, ljekarskim pregledima utvrđeno da ne postoji oboljenje koje bi ga spriječilo da prisustvuje procesu.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno 11. januara, javlja BIRN - Justice Report.