Ratko Mladić tražio da ga prebace u bolnicu, ali ostao u sudnici

F
FENA
10.1.2013. u 14:14
1
18
Ratko Mladić tražio da ga prebace u bolnicu, ali ostao u sudnici
1
Ratko Mladić tražio da ga prebace u bolnicu, ali ostao u sudnici Ratko Mladić
Bivši komandant Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić, optužen za genocid i ratne zločine tokom rata u BiH, u nastavku glavnog pretresa u Haškom tribunalu, zatražio je u četvrtak da ga odvedu u bolnicu na liječenje, ali nije želio da se odrekne prava da prisustvuje suđenju i ostao je u sudnici do kraja glavnog ispitivanja svjedoka optužbe Patricka van der Vaydena.
Mladić je rekao da mu treba bolnica i liječenje. On se požalio da je oslabio u posljednjih 10-15 dana i da nema apetit, javlja Tanjug.

"Treba da odem hitno u bolnicu da se liječim, jer ovo ne mogu da izdržim", izjavio je
Mladić.

On je najprije zatražio da mu se odobri da se iz suda vrati u Pritvorsku jednicu.

"Bolje da tamo odem i legnem u krevet i umrem, nego da ovdje slušam budalaštine NATO propagande", rekao je Mladić.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije, Alphonse Orie, da li je obavijestio zdravstvenu službu Pritvorske jedinice da je bolestan, Mladić je odgovorio da je u srijedu razgovarao s dva ljekara i da im je rekao da se osjeća loše i da je "posljednjih 15 dana samo ležao u krevetu".

Upitan da li bi se odrekao prava da prisustvuje suđenju, Mladić je odgovorio da će "pokušati da sjedi u sudnici, makar umro".

"Ne odričem se prava da se branim do posljednjeg trenutka od NATO laži i vašeg suda. Vi niste sud", izjavio je Mladić.

Sudije su odlučile da nastave s radom s optuženim u sudnici.

Mladić je govorio veoma otežano i bio je crven u licu. S galerije glavne sudnice moglo se vidjeti da se on u jednom trenutku naslonio na naslon stolice, oslonjen na lijevu ruku, da bi zatim dostavio neku bilješku jednom od svojih advokata, Miodragu Stojanoviću. Mladić je od advokata dobio svežanj papira, koje je čitao do kraja druge sjednice.

Glavni pretres se nastavlja, a odbrana bi trebalo da započne unakrsno ispitivanje holandskog kapetana Van der Vaydena, koji je dao iskaz o snajperskom djelovanju pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: