|

Iscrpljeni radnici će prihvatiti pomoć Vlade TK, ali nastavljaju svoju borbu

Iscrpljeni radnici će prihvatiti pomoć Vlade TK, ali nastavljaju svoju borbu
37
Piše: D. Brkić
28.12.2014. u 15:48
139
komentara
37

dijeljenja
1/4 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/4 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/4 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/4 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U popodnevnim satima oko 120 radnika Dite, Aide, Livnice čelika i Konjuha, raspoređeni u tri autobusa, stigli su iz Orašja u Tuzlu.
Povicima "Lopovi, lopovi" i "Dobit ćete batine" radnici su od naselja Irac prošetali do nekadašnje zgrade Vlade TK, koja je zapaljena u februarskim demonstracijama.

"Zbog vremenskih neprilika prinuđeni smo okončati petodnevni marš i proteste", kaže Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata Konjuha.

Izmoreni radnici kratko su se zadržali ispred devastirane zgrade Sodaso, a potom su se vratili u autobuse i razišli kućama.

"Radnici će prihvatiti odluku Vlade TK o isplati 220 KM materijalne pomoći i 180 KM u prehrambenom paketu. Ali, mi našu borbu nastavljamo", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Radnici traže da im se uveže radni staž, da se pokrene proizvodnja i da se u budžet TK uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti.

Prema Orašju, podsjećanja radi, krenuli su u srijedu, a kako nisu imali validne putne isprave spriječeni su u nakani da se isele iz države.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...