Festival "Ljepota različitosti 2012"
0

Isanović: Mladi očekuju bolje vrijeme

Klix.ba
Radionicom kreativnog pisanja u OŠ "Brčanska Malta“ jučer je otvoren Drugi Internacionalni festival omladinske kreativnosti pod nazivom “Ljepota različitosti 2012.”

Učenici iz srednjih i osnovnih škola u Tuzli povezani video-mrežom sa vršnjacima iz drugih gradova Bosne i Hercegovine pisali su o temi: "(Novo)izabrani, mladi očekuju od vas!”.

"Današnjom radionicom želimo poslati jasnu poruku da mladi očekuju bolje vrijeme", kazala je Amela Isanović, voditeljica kreativnog dijela Festivala.

Kako je istakla Sabina Tučić, profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti u OŠ "Brčanska Malta“ radionicom se želi pokazati da mladi mogu uticati na situaciju u društvu, da se mogu izraziti kreativno, a samim time i poslati poruku političarima koji će biti izabrani, šta oni žele od njih.

"Ovime mlade potičemo da izađu na izbore i uzmu svoju sudbinu u svoje ruke", istakla je Tučić.

Prije zvaničnog otvaranja festivala, učesnici Festivala su minutom šutnje i učenjem fatihe odali počast nevino stradalom Ameru Piviću u Zenici i poslali jasnu poruku: "Dosta je nasilja na bosanskim ulicama!"

Jučer je održana i radionica: Želim biti turistički novinar/fotograf, gdje su učesnici imali priliku da slušaju izlaganje novinara Mehmeda Pargana i Vanje Iličić urednice turističke emisije "Viodikovac“ koja se emituje na BH radiju. Također, predvođeni iskusnim fotografima Branislavom Lukićem Lukom, Elvedinom Ikanovićem i Samirom Zahirovićem na terenu su se upoznali sa osnovama pravljenja dobre turističke fotografije.

Danas je JU Mješovita Srednja Hemijska škola Tuzla domaćin radionice "Kako napraviti dobar CV“.