BiH
2

Umjetničke radionice na Konferenciji mladih BiH

Klix.ba
Drugi dan treće Konferencije Mladih Bosne i Hercegovine obilježile su umjetničke radionice. Učesnici su, u skladu sa svojim interesovanjima, podijeljeni u šest grupa – film, muzika, fotografija, gluma, kreativno pisanje i liderstvo. Kreativne radionice na Konferenciji vode afirmisani predavači i saradnici, koji će ovom prilikom učesnicima prenijeti svoje iskustvo iz polja liderstva i umjetnosti.

Igor Tešić, reditelj iz Banje Luke, zadužen je za filmsku radionicu. Igor, koji je snimio nekoliko filmova i učestvovao na brojnim filmskim festivalima, sa učesnicima je razgovarao o procesu stvaranja filma te podijelio dosadašnja iskustva. Pored toga, Igor je dao dosta korisnih savjeta i praktičnih primjera iz oblasti kinematografije. Učesnici, koji pokazuju veliko interesovanje za filmsku umjetnost, pričali su o svojim dosadašnjim iskustvima poput pisanja scenarija, stvaranja i montaže filma.

Učesnici muzičke radionice, koju vodi Dijana Tepšić, imali su aktivan dan. Nakon uvodnog predavanja o elementima kompozicije, tekstu pjesme i aranžmanu, Dijana je sa učesnicima započela izradu njihovog zajedničkog muzičkog projekta. Učesnici su pokazali kreativnost i ideje, te zajedničkom saradnjom osmislili tekst za pjesmu koju planiraju prezentovati javnosti na svečanom zatvaranju. Ono što je interesantno je da su se učesnici filmske i muzičke radionice dogovorili o međusobnoj saradnji te je u planu izrada spota za pjesmu muzičke radionice, za čiju bi realizaciju bili zaduženi učesnici filmske radionice.

Na radionici liderstva učesnici su izložili svoja interesovanja i naveli razloge zašto su se odlučili upravo za ovu temu. Nina Govedar, voditeljica radionice, definisala je pojam liderstva i načine na koji se liderstvo kao vještina modernog doba može upotrijebiti u svakodnevnom životu. Kako je Nina objasnila prisutnima, liderstvo kao oblast se često pogrešno poisotvjećuje sa političkim vodstvom, ali se njegovo postojanje može proširiti i na druge oblasti. Učesnici su tokom dana osmislili zajednički projekt, međutim, detalje su sačuvali za svečano zatvaranje, kada će javnosti predstaviti ideju na kojoj aktivno rade tokom Konferencije.

David Vasić, učesnik iz Bjeljine, iznio je utiske i zapažanja sa Konferencije: “Mislim da je ovo veoma dobra ideja i način da mladi ljudi pokažu šta mogu. Ja se inače bavim muzikom, zato sam se i prijavio za muzičku radionicu. Zadovoljan sam timom, jer svi dijelimo slična interesovanja, te nam je lako sarađivati, kako međusobno, tako i sa Dijanom, koja nam zaista dosta pomaže. Na Konferenciju sam se prijavio radi sticanja novog iskustva, a možda mi ovo bude i odskočna daska, jer se u budućnosti planiram nastaviti baviti muzikom”.

Bojan Kolopić, voditelj glumačke radionice, dan je iskoristio na tvrđavi Kastel, gdje je učesnicima objasnio glumu kao profesiju i kroz interaktivne aktivnosti počeo sa osnovama glume i glumačkih elemenata. Istovremeno, Maja Vujošević, voditeljica radionice za fotografiju, učesnike je povela u obilazak grada i na Željezničku stanicu, u cilju stvaranja što interesantnijih fotografija.