Kultura
7

U Tuzli počinje festival Ljepota različitosti 2012

Piše: D. Brkić
Drugi Internacionalni festival omladinske kreativnosti Ljepota različitosti 2012 bit će otvoren sutra u Tuzli, a organizatori najavljuju niz kreativnih i edukativnih radionica i skupova.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Mladi iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine imat će priliku da učestvuju u radionicama: Želim biti turistički novinar/fotograf, Radionica kreativnog pisanja o temi: "(Novo)izabrani, mladi očekuju od vas!", Kako napraviti dobar CV?, kao i kreativnim grupama: izrada maski, lutaka, scenografije..., nakon čega će u Domu mladih biti održana i lutkarska predstava. Kao prateći sadržaj Festivala bit će održana i revija vokalnih grupa srednjih škola na trgu ispred bivšeg Kino-centra Tuzla.

"Festival će ove godine okupiti veliki broj mladih ljudi. Cilj nam je da mladim ljudima pokažemo da mogu, žele i imaju snage da se uključe u unapređenje svih vidova života", kaže Amela Isanović, voditeljica kreativnog dijela Festivala.

Bit će održana i konferencija Connexchange BiH – Konferencija povezivanja i razmjene (NVO BiH i dijaspora). Kako je istakao Mehmed Pargan, direktor Festivala, pored Bosanske medijske grupe, organizator konferencije je Uprava Grada Štokholma u partnerstvu sa Mrežom APU (Akademici, poduzetnici i umjetnici) iz Švedske, sa CLDD Centrima za lokalni razvoj i dijasporu.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Bit će razgovarano o pitanjima vezanim za građane BiH u dijaspori i njihovom povezivanju sa građanima BiH u matici. Na Konferenciju su kao učesnici pozvani predstavnici Udruženja, Fondacija iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, pojedinci, neoficijelne grupe, predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, predstavnici vladinog sektora i svi drugi građani koji se bave problematikom građana BiH u dijaspori ili to pitanje smatraju važnim", kazao je Mehmed Pargan.

Otvaranje festivala predviđeno je u utorak u 18 sati u OŠ Brčanska Malta, kada će biti prikazan film "Čekam bolje vrijeme" i održana radionica kreativnog pisanja o temi: "(Novo)izabrani, mladi očekuju od vas!". Paralelno će se radionica održati u srednjim školama u Tuzli, Živinicama, Brčko distriktu, Sarajevu, Banjoj Luci, Sanskmo Mostu, Ilijašu, Visokom, Mostaru, Tesliću, Goraždu, Zvorniku, Glamoču, Srebrenici...