Državna imovina
44

Isak poručio Karanu: Kroz BiH ne teče "Dodikovca" ili "Sinišica" na koju polažete pravo vlasništva

A. Ku.
Ramo Isak i Siniša Karan (Foto: Klix.ba)
Ramo Isak i Siniša Karan (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se povodom izjava ministra unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska Siniše Karana koji je jučer zaprijetio da bi BiH mogla biti vraćena na "fabrička podešavanja".

Karan je uputio poruku visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kontekstu nametanja zakona o državnoj imovini.

"Gospodo, ne dirajte naše šume, rijeke, naša javna dobra, jer tako nas samo tjerate da vratimo BiH na 'fabrička podešavanja', tjerate nas na put samostalne Republike Srpske na kojoj nema tragova vaših pritisaka, ucjena, prijetnji, smjena, suspenzija, nametanja, zabrana i blokada", rekao je Karan u izjavi za Srnu.

Nakon ove izjave reagovao je federalni ministar Ramo Isak poručivši Karanu da SNSD ne polaže ekskluzivna prava vlasništva na imovinu u BiH.

"Kolega Karan, Vaše dugogodišnje članstvo u SNSD-u i servilno služenje režimu Milorada Dodika, od Vas je očito napravilo čovjeka koji javna dobra doživljava kao privatna. Možda niste svjesni, ali ne postoje 'vaše' šume, 'vaše' rijeke i 'vaša' javna dobra. Ja ne znam kolega Siniša da Bosnom i Hercegovinom teče ijedna rijeka imena 'Sinišica' ili 'Dodikovca' na koju Vi ili Vaš predsjednik polažete ekskluzivno pravo vlasništva. O tome da ste kojim slučajem pomislili da su šume, rijeke i javna dobra vlasništvo srpskog naroda ili bosanskohercegovačkog entiteta RS, neću uopšte da diskutujem", rekao je Isak.

Dodao je da je iznenađen stavom o vraćanju Bosne i Hercegovine na "tvorničke postavke" te kaže da nije bio upoznat s njegovim naporima da vrati ustav Republike Bosne i Hercegovine.

"Dobro znate da Bosna i Hercegovina, za razliku od njenih entiteta, jedina ima državno-pravni kontinuitet. Meni RS kao entitet u državi Bosni i Hercegovini ne smeta, ali u svakom slučaju kolega Karan pohvaljujem Vaše napore da napokon krenemo s ustavnim reformama i uspostavi Republike Bosne i Hercegovine u kojoj će jednaka prava imati svi njeni državljani", istakao je.

Na kraju je pohvalio napore visokog predstavnika Christiana Schmidta da napokon riješi pitanje državne imovine.