Naša stranka
74

Irma Baralija: Presuda je povijesna lekcija svima koji žele bolju budućnost

Klix.ba
Irma Baralija
Irma Baralija
Herceg-Bosna je produkt udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovala i susjedna Republika Hrvatska, presudio je danas Sud u Haagu i osudio pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne ukupno na 111 godina zatvora.

"Presuda je važna za sve one koji su bili žrtve projekta Herceg-Bosna u ratu, ali i za one koji su danas žrtve propagandi i retorika koje pokušavaju UZP predstaviti kao herojski poduhvat. Razum i činjenice su jedino tlo na kojem možemo graditi zdrave odnose i budućnost. U kontekstu ove presude, pozivamo sve one koji su u proteklom periodu iscrtavali zastave po brdima, ulicama i drugim javnim površinama naših gradova, kao i one koji su obilježavali Dane i veličali (zlo)djela Herceg-Bosne, da razmisle, da se informišu, da čitaju o zločinima koje je neko radio u njihovo ime. Nećemo i ne smijemo dozvoliti veličanje zločina ni na jednoj strani i za svakog ko se bude bavio tim, tražit ćemo adekvatnu sankciju", rekla je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Posebno treba naglasiti da se s ovom presudom završava rad Tribunala i da ulazimo u novu fazu regionalnih, ali i međuetničkih odnosa unutar BiH jer sada mi (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH) preuzimamo odgovornost za nastavak procesa postkonfliktne pravde. Odnos političkih elita regije prema dosadašnjim presudama nije bio nimalo utješan. Bolji odnos prema posljednjoj je teško očekivati i od političkih predstavnika Hrvata s desnog ideološkog spektra.

"Zbog toga je imperativno da se mladi ove zemlje, koji ne nose nikakvu odgovornost za ratne zločine i postratnu pljačku zemlje otrgnu od nacionalizma i nacionalističkih mitova kako bi gradili bolji život u Bosni i Hercegovini", zaključila je Baralija.