{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju

S
26.4.2010. u 14:51
0
13
Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju
0
Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju
Manouchehr Mottaki i Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran dr. Manouchehra Mottakija. Sastanku su prisustvovali i Nina Sajić, savjetnica u Kabinetu Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH, te Nerkez Arifhodžić, savjetnik u Kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.
Pozdravljajući ministra Mottakija i njegovu delegaciju, dr. Silajdžić je izrazio nadu da će sastanak doprinijeti razvoju bilateralnih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o važnijim pitanjima, kako na Bliskom Istoku i Zapadnom Balkanu, tako i na evropskom, odnosno svjetskom planu.

Na početku svoje prve posjete BiH, ministar vanjskih poslova Irana je informisao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o nedavno održanoj konferenciji u Teheranu, pod sloganom "Nuklearna energija za sve, nuklearno oružje ni za koga“, kao i o svim drugim važnijim pitanjima koja se tiču regionalne i svjetske političke scene. Također je rekao da Islamska Republika Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju, te tom prilikom prenio pozdrave predsjednika Ahmadinedžada članovima Predsjedništva BiH, sa željom da uskoro posjete Iran.

Sastanak u Predsjedništvu BiH
Sastanak u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Silajdžić je istakao da je strateški cilj Bosne i Hercegovine da što prije postane punopravna članica NATO-a i Evropske unije, te da naša zemlja mora voditi računa o tim strateškim interesima, koji se tiču njene sigurnosti i sigurnosti njezinih građana pri donošenju odluka u međunarodnim forumima, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN-a. Predsjedavajući Silajdžić je također rekao da je BiH potpisnica Povelje o neširenju nuklearnog naoružanja, te da, kao takva, u potpunosti podržava rad Agencije za nuklearnu energiju, kao i njezine odluke.

Predsjedavajući Silajdžić je konačno konstatovao da je globalna recesija ubrzala procese transfera i ekonomske dinamike prema Aziji, što BiH, sa njenim potencijalima, dovodi u novu poziciju i omogućava veća ulaganja privrednika Irana u njezin razvoj, tim prije što je pitanje energije pitanje budućnosti svake zemlje i civilizacije uopće.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Silajdžić je zamolio ministra Mottakija da također prenese pozdrave predsjedniku Ahmadinedžadu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: