{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran izdvojio 150 miliona eura za unaprijeđenje ekonomske saradnje

S
28.4.2010. u 20:26
0
26
Iran izdvojio 150 miliona eura za unaprijeđenje ekonomske saradnje
0
Iran izdvojio 150 miliona eura za unaprijeđenje ekonomske saradnje
Premijer Federacije BiH Musafa Mujezinović primio je danas visoku delegaciju iranskog ministarstva privrede i finansija koju je predvodio ministar dr. Seyed Shamsoddin Hosseini, a u fokusu današnjih razgovora bilo je inteziviranje bilateralnih ekonomskih odnosa.
Premijer Mujezinović upoznao je goste o predstojećem investicionom ciklusu u energetici i putnoj infrastrukturi, kao i o mogućnostima saradnje u oblasti finansija i poljoprivrede.

- U narednih nekoliko godina planiramo izgraditi energetske objekte kapaciteta 3.500 MW sa različitim konceptima finansiranja. Kada je riječ o putnoj infrastrukturi za određene dionice na autoputu na koridoru Vc tražimo investitore, a uskoro ćemo raspisati javni poziv za dodjelu koncesije za autocestu Tuzla-Orašje i brzu cestu Lašva-Vitez-Donji Vakuf.

Također, u BiH ima određeni broj banaka kojima je potrebna strateški parnter kako bi se bolje pozicionirale na finansijskom tržištu naše zemlje. Kada je riječ o saradnji u oblasti poljoprivrede potrebno je formirati zajednička preduzeća koja bi proizvode iz Irana i BiH plasirala na treća tržišta, kazao je Mujezinović.

Ministar Hosseini kaza je da je Iran u ovom trenutku izdvojio 150 miliona eura za unaprjeđenje ekonomske saradnje sa BiH.

- Želimo prosperitet i razvoj vaše zemlje, kao i da tehnički i tehnološki nivo kojeg je dostigao Iran podijelimo sa našim prijateljima. Posebno smo zainteresirani za saradnju u oblasti finansija, infrastrukture, građevinarstva, cestogradnje, drvne i prehrambene industrije, kao i za osnivanje zajedničkih kompanija koje će plasirati vaše i naše proizvode na evropsko i azijsko tržište, istako je Hosseini.

Obostrano je konstatovano da je sadašnji obim trgovinske razmjene veoma nizak, i da je realno očekivati da, u petogodišnjoj perspektivi, taj nivo dostigne vrijednost od milijardu dolara. Današnjem susretu prisustvovao je i predstavnik Vlade FBiH u Zajedničkom trgovinskom komitetu između BiH i IR Irana Timur Numić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: