BiH
44

Inzko za Klix.ba: Neki političari u BiH mogu osjećati nelagodu zbog mog izvještaja UN-u

Razgovarao: Ervin Mušinović
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u utorak je podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Inzko je tim povodom u razgovoru za Klix.ba kazao kako se ukupno političko okruženje u BiH pogoršalo.

Kao što je očekivano, naglasak je stavljen na krizu koju je izazvao neustavni referendum u RS-u. Inzko je za Klix.ba iz Washingtona kazao kako je bio dosljedan onome što govori već duže vrijeme, a to je da referendum predstavlja kršenje Dejtona.

"Odlučio sam da govorim o tome ne samo u svom redovnom izvještaju, nego i u specijalnom izvještaju koji je posvećen samo referendumu. Referendum koji je organizovan u RS-u prevazilazi uobičajenu političku retoriku i predizbornu kampanju, kao i samo pitanje praznika. Organizovanjem i održavanjem referenduma protivno odlukama Ustavnog suda, RS je ozbiljno dovela u pitanje same temelje mirovnog sporazuma", kazao je Iznko.

Smatra da je to nastavak politike osporavanja i nepoštivanja autoriteta odluka jedne od ključnih institucija koje su uspostavljene Dejtonom.

"Referendum je imao ozbiljne i negativne političke reperkusije i doveo je do porasta tenzija u BiH. Kao reakcija na referendum, u javnosti su čak spominjane mogućnosti ponovnih sukoba. Dužnost Ustavnog suda BiH je da rješava sporove između različitih nivoa vlasti koji proističu iz ustavnih odredbi i njegove odluke su konačne i obavezujuće. Također, međunarodni članovi tog suda predviđeni su Dejtonskim ustavom", kazao je Iznko.

Dodao je da je cijelo ovo pitanje pružilo priliku rukovodstvu RS da ispoštuju, kako ga oni vole zvati, "originalni Dejton" i da je nažalost RS propustila priliku da djelima pokaže ono za šta se riječima zalaže.

Visoki predstavnik je još prije održavanja lokalnih izbora u našoj zemlji upozoravao domaće političare da sjednu za pregovarački sto i konačno riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru. Inzka smo pitali kakav je stav u izvještaju izrazio o činjenici da ti izbori još uvijek nisu održani.

"Da, Mostar je spomenut, jer je to neizbježno. Ne mogu a da ne izvijestim o sramotnoj činjenici da građani Mostara drugi put nakon što je Ustavni sud BiH 2010. pobio odredbe Izbornog zakona BiH vezane za Mostar nisu mogli učestvovati u izborima zbog činjenice da se političke stranke nisu dogovorile o izmjenama Izbornog zakona", rekao je Inzko.

Kako kaže, on je još jednom u Vijeću sigurnosti UN-a pozvao političke stranke da postignu kompromis kojim bi se biračima u Mostaru omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo da glasaju.

Mediji su posljednjih dana spekulisali kako će Inzko od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti odobrenje za smjenu predsjednika RS-a Milorada Dodika. Visoki predstavnik odgovara kako shvata da neki političari u BiH mogu osjećati nelagodu zbog njegovog izvještaja.

"Podnio sam izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o ukupnoj situaciji u BiH u toku posljednjih šest mjeseci. Kao i obično, istakao sam pozitivna dešavanja u BiH, kao i negativna. Shvatam da zbog mog objektivnog izvještavanja pred Vijećem sigurnosti UN-a neki političari u BiH mogu osjećati nelagodu. Ali umjesto da se fokusiraju na referendume i slična negativna pitanja, treba da se fokusiraju na reforme koje će BiH približiti EU", rekao je Inzko.

Inzka smo pitali i koji je generalno stav iznio u izvještaju o situaciji u BiH. Odgovorio je da je njegova osnovna poruka da u BiH postoje dva paralelna trenda, pozitivni i negativni.

"Bilo je određenog napretka u BiH, što je uvidjelo i Vijeće za opće poslove EU koje je pozvalo Evropsku komisiju da izrekne mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Nažalost, ukupno političko okruženje u BiH se pogoršalo, posebno zbog nezakonitog referenduma u RS kojim su osporene dvije odluke državnog Ustavnog suda. Građani BiH bi živjeli puno bolje ako bi prevladao pozitivni trend – ako bi se političari u BiH iskreno opredijelili za evropsku budućnost i ostavili prošlost iza sebe", zaključio je Inzko.