OHR
0

Inzko vraća dokumente Andanu i još 13 osoba

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Ured visokog predstavnika u BiH obavijestio je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio nalog o opozivu naloga od 10. jula 2007. godine o oduzimanju ličnih dokumenata određenim osobama.

U nalogu o opozivu navodi se da je nakon konsultacija s relevantnim partnerima odgovornim za sigurnost i provođenje zakona, zaključeno da više ne postoje razlozi za oduzimanje ličnih dokumenata za 14 osoba.

MUPRS-a je u skladu sa zakonskim propisima danas pokrenuo proceduru vraćanja ličnih dokumenata ovim osobama po mjestu prebivališta.

Lična dokumenta će osim Dragomiru Andanu, biti vraćena i Stojanu Andriću, Goranu Gariću, Dušanu Grujičiću, Zoranu Iliću, Dušku Jeviću, Mili Krstiću, Predragu Kujundžiću, Momčilu Mandiću, Vasi Petoviću, Zoranu Tomiću, Draganu Trišiću, Goranu Vesiću i Ranku Vukoviću.

Podsjećanja radi, Dragomira Andana je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio 10. jula 2007. na zahtjev nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte s mjesta zamjenika načelnika Uprave za obuku MUP RS-a s obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Lajčak je tada suspendovao i 35 drugih policajaca iz RS-a, naredio oduzimanje pasoša i putnih isprava od 93 osobe koje su, kako je tada navedeno, povezane sa zločinima koji su se prije 12 godina desili nakon pada Srebrenice.