Momčilo Mandić o odluci OHR-a
0

"Meni dokumenti nikad nisu ni bili oduzeti"

SRNA
Momčilo Mandić
Momčilo Mandić
Bivši ministar pravde Republike Srpske (RS) Momčilo Mandić rekao je Srni da je pomalo zbunjen i iznenađen odlukom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da mu, zajedno sa još 13 osoba, budu vraćeni lični dokumenti, koji mu nikada nisu ni oduzeti.

"Meni niko nikada nije odzeo lične dokumente, ni OHR, niti ministarstva unutrašnjih poslova RS, Crne Gore i Srbije. Nadam se da je to brisanje zabrane za putovanje u zemlje EU, jer mi je to bila jedina zabrana zbog sumnje da pomažem haškog optuženika nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića", rekao je Mandić.

On je dodao da je u nekoliko navrata putovao u Hag, sa ličnim dokumentima, gdje je sudskom vijeću predočio nepravde i zločine koje su njemu i njegovoj porodici učinili pojedinci iz međunarodne zajednice koji službuju u Sarajevu.

"Posebno sam iznio ono što mi je učinio bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, koji je veći zločinac od bilo kojeg osuđenog u građanskom ratu u BiH. Među onima koji su prema meni bili zločinci i učinili mi nepravdu je i (privremeni upravnik Privredne banke Srpsko Sarajevo, koja je bila u vlasništvu porodice Mandić) Tobi Robinson, koja je, brukajući administraciju SAD, lažno svjedočila i ukrala mi pet miliona dolara iz banke i odnijela u Dalas, u Teksasu odakle je i došla u BiH", kaže Mandić.  

On je istakao da je "na osnovu njenog lažnog svjedočenja" osuđen i izdržao zatvorsku kaznu za kredite koje je ona izmislila, a koje nije podizao. Mandić je izrazio uvjerenje da će nepravda prema njemu i njegovoj porodici biti uskoro ispravljena čime će mu, kako je istakao, biti vraćeno ljudsko dostojanstveno. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko naložio je juče da budu vraćeni lični dokumenti za 14 osoba. Lica kojima će biti vraćeni lični dokumenti su Dragomir Andan, Stojan Andrić, Goran Garić, Dušan Grujičić, Zoran Ilić, Duško Jević, Mileta Krstić, Predrag Kujundžić, Momčilo Mandić, Vaso Petović, Zoran Tomić, Dragan Trišić, Goran Vesić i Ranko Vuković.

Momčilo Mandić je, podsjetimo, nakon osam mjeseci suđenja i na stotine priloženih materijalnih dokaza te nekoliko desetina svjedoka oslobođen odgovornosti za zločine koje su mu stavljeni na teret, a to su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.