{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Stvarni heroji posljednjih 19 godina su obični građani BiH

F
20.11.2014. u 17:40
34
32
Inzko: Stvarni heroji posljednjih 19 godina su obični građani BiH
34
Inzko: Stvarni heroji posljednjih 19 godina su obični građani BiH
Valentin Inzko
Godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma pruža korisnu priliku da se osvrnemo na ono što je postignuto u Bosni i Hercegovini i razmislimo o putu koji je pred njom. Jasno je da je zemlja prošla kroz duboku transformaciju - ocjenjuje visoki predstavnik Valentin Inzko u povodu sutrašnjeg obilježavanja 19. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.
U izjavi navodi kako su neki od ključnih postignuća kraj oružanog sukoba, povrat imovine i povratak izbjeglica, iako se on nije desio u onom omjeru koji smo priželjkivali.

"Ima i mnogih drugih važnih uspjeha, kao što je uspostava potpuno nezavisne Centralne banke, stabilna valuta, jedinstvene lične i putne isprave, registarske tablice i državni simboli, carinska i poreska reforma, Granična policija BiH, SIPA i ujedinjenje oružanih snaga - da nabrojim tek nekoliko", navodi Inzko.

Međutim, dodaje, zaustavljen je napredak u procesu euroatlantskih integracija, tako da je sada vrijeme za novi zamah.

Nedavni izbori i formiranje vlada, ističe on, prilika su za novi početak. Pred političkim strankama je da dokažu da svoja predizborna obećanja o ekonomiji, povećanju zaposlenosti i pridruživanju EU i euroatlantskim strukturama mogu pretočiti u stvarnost.

I građani BiH i međunarodna zajednica s pravom, podvlači on, imaju velika očekivanja od novih vlada, bez obzira na to koje stranke će činiti vladajuće koalicije. Da bi se ta očekivanja ispunila, morat će odlučno raskrstiti s prošlošću i uvesti novi pristup politici, koji stavlja interese građana i zemlje u cjelini u prvi plan, dodaje.

"Ne zaboravimo da su stvarni heroji posljednjih 19 godina obični građani Bosne i Hercegovine, koji su prošli kroz teška vremena. Međunarodna zajednica je i dalje na njihovoj strani i nastavit ćemo da činimo sve što je u našoj moći da im osiguramo priliku da ostvare svoje težnje u suverenoj, prosperitetnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, koja surađuje sa svojim susjedima i u potpunosti je integrirana s ostatkom Evrope", naveo je Inzko u izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: