BiH
0

Inzko srušio vladu Srednjobosanskog kantona

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je rukovodstvu Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK) uputio pismo u kome se navodi da se odluka o imenovanju Vlade SBK-a ne može smatrati usvojenom.

"Na Ustavnom sudu Federacije BiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da dok ne donese odgovarajuća odluku o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade SBK-a ne može se smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu'' navodi se u pismu, u koje je Srna imala uvid.

Inzko, između ostalog,  u pismu napominje da je uvjeren da zakonski propisi ne mogu zamijeniti političke pregovore.

Ističe da se bilo koja odluka Vlade SBK-a  koja je imenovana 10. maja  dovodi u pitanje, te da se i sama odluka o imenovanju članova Vlade SBK-a ne može smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu

Incko je uputio pismo predsjedavajućem Skupštine SBK Nikoli Simiću, njegovom zamjeniku Refiku Popariću, kao i  predsjednicima skupštinskih klubova naroda i klubova poslanika u kojem od njih zahtijeva da se omogući Vladi u odlasku, odnosno u tehničkom mandatu, da nastavi svoje dužnosti sve dok se Ustavni sud Federacije BiH ne izjasni o zahtjevu hrvatskih poslanika o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

''Najoštrije vas pozivam da preduzmete neophodne mjere kako bi osigurali da vaš kanton ispoštuje ustavne obaveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok Ustavni sud FBiH ne donese svoju odluku. Takođe, od vas tražim da obezbijedite da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva kantonalne Skupštine bude predložen i imenovan bez daljih odgađanja, te da pokrenete politički dijalog i neophodni kompromis kako bi unaprijedili razgovore o formiranju vlade", navodi se u pismu.

Predsjednik HDZ-a SBK-a Nikola Lovrinović nakon ovog pisma  hitno je za večeras sazvao sjednicu kantonalnog odbora stranke, kao i sjednicu  Predsjedništva HDZ-a BiH kako bi se izjasnili o najnovijoj situaciji. 
On je rekao da ne zna hoće li sutra pred OHR-om biti održani protesti koji su već najavljeni upravo zbog situacije u SBK.