BiH
0

Vanredna sjednica Skupštine SBK sljedeće sedmice

SRNA
Travnik
Travnik
Vanredna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona /SBK/ zakazana je za utorak, 26. jul, i na njoj bi trebalo da budu imenovani predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg kantonalnog parlamenta iz reda hrvatskog naroda.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici skupštinskoj kolegijuma sa predsjednicima klubova naroda u kantonalnoj Skupštini i predsjednicima klubova poslanika političkih partija. Predviđeno je da tada budu popunjena i skupštinska radna tijela.

Današnja sjednica održana je na prijedlog predsjednika Kluba hrvatskog naroda Josipa Kvasine, a nakon pisma visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka od 14. jula sa zahtjevom da odlazećoj Vladi bude omogućeno da se vrati na posao i nesmetano radi do odluke Ustavnog suda Federacije BiH /FBiH/. 

Inzko je 14. jula rukovodstvu Skupštine SBK-a uputio pismo u kome se navodi da se odluka o imenovanju kantonalne Vlade ne može smatrati usvojenom. "Na Ustavnom sudu FBiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da se - dok ne bude donesena odgovarajuća odluku o ovom pitanju - odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanskog kantona ne može smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu'', navodi se u Inzkovom pismu. 

Na današnjoj sjednici zaključeno je da bi svi ministri iz odlazeće Vlade trebalo da se do ponedjeljka, 25. jula, izjasne da li žele da nastave mandat koji im je istekao 10. maja. Pitanje odlazeće Vlade, odnosno statusa nove Vlade imenovane 10. maja, koja nije u skladu sa Ustavom i poslovnikom, izaziva najviše nedoumica.

Također je odlučeno i da bude upućeno pismo OHR-u sa zahtjevom da visoki predstavnik primi delegaciju da bi bili pojašnjeni dijelovi pisma koje je Valentin Inzko 14. jula uputio Skupštini SBK, rekao je predsjednik Kluba hrvatskog naroda Josip Kvasina. 

"Ključna stvar je kako dovesti Vladu u odlasku. Smatramo da Vlada treba da se sastane već u ponedjeljak da bi se se ministri izjasnili žele li da nastave mandat završen 10. maja", rekao je Kvasina. 
Prema njegovim riječima, Klub hrvatskog naroda smatra da je pismo nedvosmisleno i jasno, te da se o prijedlozima ne raspravlja, već da se oni provode.

Predsjedavajući Skupštine SBK-a Nikola Simić /SDP/ negirao je da će na sjednici u utorak na dnevnom redu biti imenovanje Vlade. 

Josip Kvasina je na prethodnoj sjednici Kluba hrvatskog naroda predložen za predsjedavajućeg Skupštine SBK-a iz reda hrvatskog naroda. Novi predsjednik Kluba hrvatskog naroda je Anto Bilić iz HDZ-a 1990, a njegov zamjenik je Anto Lozančić iz HSS- NHI.