BiH
0

Inzko: Čeka se odluka Ustavnog suda FBiH

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da bi, nakon izjašnjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, mogao razmisliti o daljim koracima koji se odnose na povlačenje suspenzije Centralne izborne komisije BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta.

"Vjerujem da će se Ustavni sud kad-tad izjasniti o tome, nakon čega ćemo razmisliti o daljim koracima", rekao je Inzko Srni.

Inzko je 28. marta privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. 

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu zakonom.

Nakon Inzkovog naloga, bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla je 29. marta zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat visokom predstavniku u BiH. 

Pitanje legalnosti Vlade Federacije BiH nije završena priča i javnost će narednih dana biti upoznata o koracima koje će HDZ 1990 preduzeti radi dokazivanja njenog nelegalnog formiranja, rekao je ranije Srni portparol ove stranke Veso Vegar.

Vegar nije želio da prezira da li je riječ o novom zahtjevu za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH ili zahtjevu za restrukturisanje Vlade.
 
Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara napomenuo je u izjavi Srni da ova stranka očekuje odgovor od Ustavnog suda FBiH i tužilaštava BiH i FBiH o tome šta su učinili na sprečavanju "nasilnog preuzimanja vlasti" i koje su mjere preduzeli da budu sankcionisani oni koji su to učinili. 

Čavara ocjenjuje da se od ovih institucija ne može očekivati bilo kakvo konstruktivno reagovanje na pitanje formiranja federalne Vlade, jer one od 17. marta, kada je imenovana federalna Vlada, do danas, nisu reagovale.