|

Inzko: Prestižne nagrade u Berlinu su još jedan dokaz koliko talenata ima ova zemlja

Inzko: Prestižne nagrade u Berlinu su još jedan dokaz koliko talenata ima ova zemlja
6
F
FENA
17.2.2013. u 17:05
18
komentara
6

dijeljenja
Inzko: Prestižne nagrade u Berlinu su još jedan dokaz koliko talenata ima ova zemlja
Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je najsrdačnije čestitke bosanskohercegovačkom reditelju Danisu Tanoviću i ekipi filma "Epizoda u životu berača željeza" povodom osvajanja Grand Prix nagrade žirija 63. filmskog festivala u Berlinu, Srebrnog medvjeda.
Također, visoki predstavnik čestita i osvajanje Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca festivala Nazifu Mujiću, protagonisti stvarne i potresne priče na kojoj je film zasnovan.

"Dodjeljivanje dva Srebrna medvjeda filmu Danisa Tanovića na prestižnom berlinskom festivalu još je jedna potvrda onoga što Bosna i Hercegovina zapravo jeste: zemlja u kojoj živi ogroman broj talentiranih ljudi. Koristim ovu priliku da čestitam svima koji su radili na ovom filmu. Sa ovom pobjedom, vraćaju nadu i optimizam. Film "Epizoda u životu berača željeza" još je jedan dokaz tvrdnje da umjetnost često oponaša život", naveo je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Kako je istaknuto Danis Tanović ovim je filmom skrenuo pažnju svjetske javnosti na jedan od brojnih problema s kojima se susreće romska, kao i ostale manjine u BiH čija su prava uskraćena i samim Ustavom BiH, a što je potvrđeno i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci.

"No, ovaj film šalje i jednu drugu poruku. To je poruka onima kojima su ljudi poput Nazifa Mujića, dakle obični građani, dali svoje povjerenje u Bosni i Hercegovini: zato ova zemlja mora osigurati jednaka prava za sve, svi njeni građani moraju biti građani prvog reda. Nazif i Senada, moraju biti posljednji kojima se dogodila ovakva priča u BiH. Hvala Danisu Tanoviću na hrabrosti da je ispriča. Da ispriča najčistiju poruku humanosti!", kazao je visoki predstavnik.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...