{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Pravda je još uvijek jednako važna

8.5.2012. u 18:24
0
1
Inzko: Pravda je još uvijek jednako važna
0
Inzko: Pravda je još uvijek jednako važna
Valentin Inzko i Serge Brammertz
"Dvadeset godina nakon početka sukoba u Bosni i Hercegovini i dalje smo svjesni da je za žrtve, za njihove porodice i za cijelu Bosnu i Hercegovinu pravda još uvijek jednako važna“, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.
Visoki predstavnik se u Sarajevu sastao s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom.

"Činjenica da su stavovi u vezi s događajima koji su se odigrali u Bosni i Hercegovini u periodu između 1992. i 1995. godine još uvijek polarizirani, još jednom potvrđuje apsolutnu potrebu da svi navodni ratni zločini budu u potpunosti istraženi i da osobe odgovorne za počinjene zločine budu izvedene pred lice pravde“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik i glavni tužilac su izrazili punu podršku državnim pravosudnim institucijama.

Tempo provođenja Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina je i dalje spor. Visoki predstavnik i glavni tužilac Haškog tribunala su se složili da je potrebno jačati entitetska tužilaštva i sudove kako bi oni mogli propisno procesuirati predmete na kojima već godinama rade, kao i predmete koji su im prebačeni s državnog nivoa. „Moramo biti apsolutno sigurni da postoji dovoljan nivo stručnosti za procesuiranje ovih predmeta i za provođenje važnih mjera kao što su podrška svjedocima i zaštita svjedoka“, rekao je visoki predstavnik.

Međunarodna podrška procesuiranju ratnih zločina će i dalje biti važna u pružanju pomoći vlastima u cijeloj BiH da razviju mehanizme i kapacitete za efikasno procesuiranje ratnih zločina.

Visoki predstavnik je rekao kako će OHR nastaviti da pruža svoju podršku aktivnostima Haškog tribunala i da će djelovati gdje to bude potrebno kako bi osigurao da domaći organi vlasti u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom i nadležnim vlastima na rješavanju svih zaostalih predmeta u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

Glavni tužilac Brammertz je pozdravio kontinuiranu podršku visokog predstavnika aktivnostima Tribunala i Tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: