{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Posao u BiH još nije završen

S
10.5.2012. u 19:04
0
4
Inzko: Posao u BiH još nije završen
0
Inzko: Posao u BiH još nije završen
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Vašingtonu da posao u BiH "još nije završen" i da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice, kako bi bilo obezbijeđeno dalje poštivanje Dejtonskog sporazuma i nastavak rada institucija.
Incko je, s druge strane, naglasio da je razvoj događaja u BiH pozitivan i daje nadu da će nakon šest veoma teških godina zemlja postići napredak."Iako je nakon formiranja novog Savjeta ministara u februaru zemlja postigla napredak, još postoje značajni izazovi", rekao je Inzko.

Tokom sastanaka sa zamjenikom državnog sekretara Villiamom Barnsom, te sa posebnom pomoćnicom predsjednika Baracka Obame i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Savjetu nacionalne bezbjednosti Samanthom Power, Inzko je istakao da je od ključnog značaja da SAD ostanu čvrsto angažovane u BiH.

Govoreći o Mostaru, Inzko je ponovio da političke stranke treba da provedu presudu Ustavnog suda BiH i da usvoje ograničene promjene izbornog sistema u gradu, da bi opštinski izbori u ovom gradu mogli da budu održani u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu BiH.

Iz OHR-a je saopšteno da su Inckovi razgovori sa višim zvaničnicima SAD u Vašingtonu bili prilika da se razmijene stavovi o situaciji u BiH prije predstojeće sjednice Savjeta za provođenje mira 22. i 23. maja u Sarajevu, te prije šestomjesečnog obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Visoki predstavnik će nakon sastanaka u prestonici SAD otputovati u New York, gdje će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj o provođenju Mirovnog sporazuma u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: