{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: U BiH može doći do daljnjih pomaka ako bude političke volje

F
8.6.2012. u 18:39
0
6
Inzko: U BiH može doći do daljnjih pomaka ako bude političke volje
0
Inzko: U BiH može doći do daljnjih pomaka ako bude političke volje
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je u govoru održanom u Međunarodnom centru za odbrambene studije u Talinu da aktivno i jako građansko društvo ima sposobnost da postavi nove standarde u javnom životu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.
"Ovdje se ne radi samo o uvođenju i poštivanju novih pravila. Ovo predstavlja sasvim novi način sagledavanja društva", kazao je Inzko.

Navodeći da se zemlje iz cijelog regiona moraju vratiti osnovnoj pretpostavci koja kaže da je vlada odgovorna građanima, a ne obratno, visoki predstavnik je podvukao značaj transparentnosti u vladanju i upravljanju, kao i suštinsku ulogu slobodnog govora, slobodnih medija, nezavisnih sudova i slobodnog tržišta u funkcionalnoj demokratiji.

Govoreći o trenutnoj krizi vlasti, visoki predstavnik je naglasio da "ne bi trebalo dozvoliti da politička melodrama baci sjenu na činjenicu da je Bosna i Hercegovina načinila - i da i dalje čini - stvarne pomake“.

Visoki predstavnik ponovio je uvjerenje da se u 2012. godini može ostvariti veliki napredak u procesu euroatlantskih integracija ako stranke budu imale političku volju da prevaziđu međusobne razlike.

Tokom posjete baltičkim zemljama, visoki predstavnik se sastao sa ministrima vanjskih poslova Litvanije, Latvije i Estonije da bi ih informirao o općoj situaciji u Bosni i Hercegovini, svom nedavnom izvještaju prezentiranom Vijeću sigurnosti UN-a, i o ishodu nedavnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

To su bili informativni sastanci s predstavnicima tri baltičke zemlje koje nemaju rezidentne ambasade u Sarajevu, te koje su sve bitne članice i EU-a i NATO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: