{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: "Otvaranje radnih mjesta ne znači gubitak glasova"

F
11.3.2010. u 17:06
0
3
Inzko: "Otvaranje radnih mjesta ne znači gubitak glasova"
0
Inzko: "Otvaranje radnih mjesta ne znači gubitak glasova"
Valentin Inzko
Iako bosanskohercegovačka ekonomija trpi štetu zbog dvostrukog udarca u vidu dugotrajne političke blokade s jedne strane i negativnih trendova na globalnom tržištu s druge strane, i vlasti i poslovna zajednica imaju moć da osiguraju nove investicije i nova radna mjesta, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na ekonomskoj konferenciji u Beču.
"Nema razloga da to ne počnu raditi sada, sedam mjeseci prije narednih općih izbora”, rekao je on i pozvao političke stranke da provedu hitne ekonomske reforme koje su već pripremljene i dogovorene.

Među njima se nalazi i donošenje modernih zakona u oblasti ekonomije koji će unijeti pravnu sigurnost i predvidivost u poslovanju i time poticati investicije i radna mjesta.

"Državni zakon o obligacijama spreman je za raspravu u parlamentu”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Među drugim dogovorenim reformama nalaze se modernizacija i racionalizacija sistema bankarske supervizije, da bi se unaprijedilo povjerenje javnosti u bankarski sektor i pojačao njegov doprinos razvoju, posebno putem podrške malim i srednjim preduzećima, i osnivanje socijalnog i ekonomskog vijeća BiH kao mehanizma za dijalog između vlada, poslodavaca i uposlenika.

"Ti koraci su samo dio sveukupnih napora koji se ulažu na osiguranju pune slobode kretanja osoba, robe, usluga i kapitala u Bosni i Hercegovini, što je potrebno u skladu s Ustavom i što predstavlja temeljac evropskih integracija”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, dodavši da je to istovremeno i dio procesa pridruživanja EU.

"Ono što je isto tako važno jeste da su to pametni koraci koji će umanjiti teškoće koje trenutno osjeća hiljade porodica u Bosni i Hercegovini. Ako stranke na vlasti budu odlučne da ne poduzmu ove korake onda trebaju objasniti izbornom tijelu u Bosni i Hercegovini zašto su odlučne da to ne čine.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je politički zastoj od posljednjih godina kao “ranu nanesenu samom sebi”, ali je dodao da “stranke na vlasti imaju mogućnost da otklone dobar dio štete koju je taj zastoj prouzročio.”

Pri tome moraju “pokazati da mogu da unaprijede poslovno okruženje u interesu građana.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je rješenje “iskoristiti sedam mjeseci pred oktobarske izbore za donošenje i implementaciju reformi koje su već pripremljene i koje će na ekonomiju imati pozitivan učinak. Niko zbog toga neće izgubiti glasove", saopćio je Pres-ured OHR/EUSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: