{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građani imaju opciju da biraju nove lidere i nove ideje"

S
13.1.2010. u 10:19
0
28
"Građani imaju opciju da biraju nove lidere i nove ideje"
0
"Građani imaju opciju da biraju nove lidere i nove ideje"
Valentin Inzko (Foto: AFP/File)
"Pokretanje političkog procesa u Bosni i Hercegovini je prijeko potrebno jer će to omogućiti 'višestruke pomake' u oporavku privrede i pružanju pomoći najugroženijim članovima društva", izjavio je jučer visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.
Obraćajući se članovima Rotary kluba Bosne i Hercegovine, Inzko je rekao da je “žalosno stanje privrede i više nego očito”, naglasivši da je tokom 2009. godine izgubljeno više od 70.000 radnih mjesta; BDP je umanjen za tri posto; opali su i uvoz i izvoz; a prosječna mjesečna plaća – za one koji nisu proglašeni viškom – stagnira.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je “besmislica” navoditi kako se u izbornoj godini ne može postići ništa. “U 2010. se može uraditi mnogo toga upravo zato što je to izborna godina”.

Navodeći primjere iz programa ekonomskih reformi, Inzko je rekao da u toku 2009. godine nisu postignuti pomaci u donošenju zakona za 21. stoljeće koji bi u ovoj zemlji podsticali investicije i otvarali nova radna mjesta, te u moderniziranju bankarske supervizije kako bi se više novca usmjerilo prema malim preduzećima, kao ni po pitanju osnivanja Socijalnog i ekonomskog vijeća za rješavanje problema u industriji i jačanje rasta.

“Vladajuće stranke su dale obećanja da će sva ova pitanja realizirati kao dio procesa evropske integracije. Birači treba da pitaju zašto u situaciji kada radna mjesta nestaju i siromaštvo se širi zemljom oni nisu uradili ono što su obećali”.

On je dalje rekao da su neki tražili od međunarodne zajednice da primora politički establišment da donese zakone koji će pomoći da se okonča bijeda nezaposlenosti i siromaštva, a neki pak da ostane po strani i da prepusti građane Bosne i Hercegovine njihovoj sudbini.

"Ali to nisu i jedine dvije alternative. Postoji treće rješenje, rješenje koji se koristi u ostatku svijeta, rješenje koji koriste susjedi Bosne i Hercegovine (koji sada brzo napreduju ka članstvu u EU dok vaša zemlja to ne čini). Prema ovom srednjem rješenje nije posao međunarodne zajednice da rješava probleme zemlje; to je posao njenih građana. Ako politički lideri ne mogu uraditi svoj posao građani imaju mogućnost da izaberu nove lidere".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je poslovne ljude, studente, pripadnike sindikata, potrošačke aktiviste, poslodavce i druge da podignu svoj glas u narednim mjesecima.

“Građani imaju moć da prekinu trenutni politički zastoj", rekao je on. "Građani imaju moć da parlamentarce natjeraju da usvoje zakone koje su obećali usvojiti kao dio procesa evropske integracije – prije oktobarskih izbora, i građani imaju moć da osiguraju da četiri godine, od 2010. godine do 2014. godine, budu značajno produktivnije nego što je to period od 2006. godine”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: