{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Inzko nije dobio podršku Vijeća sigurnosti UN-a, već određenih zemalja"

F
9.5.2011. u 20:35
0
66
"Inzko nije dobio podršku Vijeća sigurnosti UN-a, već određenih zemalja"
0
"Inzko nije dobio podršku Vijeća sigurnosti UN-a, već određenih zemalja"
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da visoki predstavnik Valentin Inzko „nije danas dobio podršku Vijeća sigurnosti UN-a (VSUN) za svoj izvještaj o RS-u, već samo određenih zemalja“.
On smatra da je veoma važno da nema usaglašenog dokumenta sa sjednice VSUN-a te da Valentin Inzko jeste dobio podršku „određenih zemalja, ali za to nije morao ići u VSUN-a“, jer je bilo poznato da ga podržavaju SAD, Velika Britanija i još neke zemlje.

Dodik je u u izjavi za RTRS optužio visokog predstavnika da je tu redovnu sjednicu zloupotrijebio kako bi pribavio sebi podršku kada je u pitanju stav o referendumu u RS-u, te „za nezakonito ponašanje u prošlosti“, kao i da je „iznio neistine da RS krši Dejtonski sporazum“.

Kazao je i kako ga ne raduje činjenica da je Inzko dobio podršku određenih zemalja, „koji slijepo prate politiku SAD na ovom prostoru“, a „neupuštaju se u sve činjenice, zbog čega je on i uputio pismo VSUN-a, na koje je ukazao ruski ambasador pri UN-u“.

Ponovio je stavove da postoji mogućnost da se prolongira referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, pod određenim uvjetima i jasnim garancijama koji se tiču „poboljšanja rada“ pravosudnih institucija.

Dodik je iznio i poznate stavove o mogućnostima koje stoje RS-u na raspolaganju ako Inzko poništi odluku o referendumu, a odnose se na neobjavljivanje naloga visokog predstavnika u „Službenom glasniku“, te zauzimanje stava u entitetskom parlamentu, dok treću opciju koju je najavio nije obrazložio.

Odbacio je kao netačne neke navode da je Nikola Špirić želio da ode iz SNSD-a i da nisu u "dobrim odnosima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: