BiH
2

Inzko: Nakon poplava predstoji druga, teža i skuplja faza

FENA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da sada počinje druga faza, rekonstrukcija poplavljenih područja, koja je mnogo teža i skuplja.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Nakon što je danas razgovarao s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, te posjetio poplavljene u Velinom Selu i u Janji, Inzko je rekao da će Evropska unija Srbiji, Hrvatskoj i BiH dodijeliti pomoć od 60 miliona eura.

Također, najavio je i pomoć koju će i zemlje članice EU uputiti stanovništvu poplavljenih područja.

Smatra da bi banke trebale da imaju više strpljenja, jer su mnogi u poplavama izgubili sve, pa ni kredite ne mogu lako vraćati.

Posebno se osvrnuo na ratare, ističući da mnogi neće imati nikakvu žetvu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Na mnogim njivama je nemoguća sjetva, jer su još pod vodom", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić je ponovio da najveći problem i dalje predstavlja nedostatak sušilica neophodnih za objekte iz kojih se povukla voda nakon poplava u Semberiji.

Pripremljeno je i 180 dušeka za najugroženije u poplavama, posebno za Velino Selo, a kako se ljudi budu vraćali u kuće tako će i dobijati pomoć.

Stanje na području Bijeljine se normalizuje.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Vodostaj Save je i dalje u padu, a u prethodna 24 sata opao je za 40 cm.

Vrše se pripremni radovi za zatvaranje otvora na drinskom nasipu.

I situacija na poplavljenim područjima uz Savu se također postepeno stabilizuje, ali i dalje problem predstavljaju tzv. "vodeni džepovi“ na područjima s kojih se voda povukla, ali se i tu stanje poboljšava.

Na snazi je Odluka o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije na dijelu područja Grada Bijeljina, osim za područja naseljenih mjesta Amajlije, Popovi, Dvorovi, Novi Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara, Triješnica, Trnjaci, Ostojićevo, Batković, Balatun, Velino Selo, Jelaz, Brodac, Velika Obarska, Vršani i Novi.