BiH
10

Počeo povratak stanovništva u BIjeljinu, prioritet čišćenje terena

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vodostaj rijeke Save u Semberiji i dalje opada oko jedan centimetar na sat, a opada i nivo vode u poplavljenom području, saopšteno je večeras iz Štaba za vanredne situacije u Bijeljini.

Stanovništvo poplavljenih sela se postepeno vraća u svoja domaćinstva.

U Ostojićevu, Brocu, Velinom Selu, Balatunu, Jelazu i dijelu Batkovića uz Savu još je najveći problem uginula stoka, sa ovog područja u toku dana je uklonjeno 18 tona uginulih životinja.

Vlasnicima stoke u poplavljenom području danas je podijeljeno 25 tona stočne hrane koju obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju gradskog štaba se navodi da je ovo ministarstvo do sada najviše pomoglo stanovništvu Semberije.

Sa gradskog i prigradskog područja izvučeno je 350 tona čvrstog otpada, a do sada je iz poplavljenog područja ukupno izvezeno 3.100 tona otpada.

U gradskom području se privodi kraju dezinfekcija, preostali su samo najniži dijelovi grada, takozvani vodeni džepovi, u kojima se zadržava voda.

Prioritetna aktivnost u ovim dijelovima grada, kao i u naselju Dvorovi, i dalje je crpanje vode na čemu su pored lokalnih timova angažovani i specijalni vatrogasni timovi iz Turske sa 50 članova i 19 vozila i iz Slovenije 18 članova sa vozilima.

U Bijeljinu se očekuje dolazak specijalnih timova za crpanje vode iz Italije i Francuske.

Komisije za popis štete do sada su evidentirale štete u 1.062 poplavljena domaćinstva u Janji i 267 poplavljena domaćinstva u naselju Kojčinovac-Čardačine.