|

Inzko: Međunarodna zajednica ulazi u kritičnu fazu svog angažmana u BiH

Inzko: Međunarodna zajednica ulazi u kritičnu fazu svog angažmana u BiH
1
F
FENA
13.11.2012. u 18:39
10
komentara
1

dijeljenja
Inzko: Međunarodna zajednica ulazi u kritičnu fazu svog angažmana u BiH Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda danas u New Yorku, visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je razočarenje činjenicom da bh. politički lideri i institucije nisu iskoristili pozitivan razvoj situacije početkom 2012., ali i nadu da će sada nastaviti s političkim dijalogom i traženjem kompromisa kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila napredak.
"Bilo je logično očekivati da će s vladom i budžetom nova koalicija od 1. juna odmah nadoknaditi izgubljeno vrijeme i hitno se pozabaviti potrebama građana i ispunjavanjem preduslova za započinjanje nove faze procesa pridruživanja EU i NATO-u", rekao je Inzko dodavši da na razočarenje mnogih u međunarodnoj zajednici, do toga nije došlo.

"Umjesto toga, nastojanja da se rekonfigurira vladajuća koalicija, koja su i dalje na sceni, i otvorena osporavanja Mirovnog sporazuma, zaustavila su napredak postignut početkom 2012.", istakao je Inzko.

Visoki predstavnik je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je u javnom diskursu došlo do intenziviranja retorike rukovodstva Republike Srpske kojom se podržava odcjepljenje i raspad države, kao i napora da se oslabi država, i pri tome upozorio da takva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine zaslužuju posebnu pažnju međunarodne zajednice.

"Ova osporavanja su sasvim suprotna strateškom cilju potpune integracije Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije, što su bh. vlasti zajednički utvrdile kao prioritet. Došlo je vrijeme da političari na visokim funkcijama prestanu s otvaranjem starih rana koje još uvijek zacjeljuju i da konačno svoju pažnju iskreno posvete budućnosti Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u", kazao je Inzko.

U pogledu budućeg razvoja situacije, Inzko je pozdravio nedavne naznake spremnosti političkih stranaka da se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.

"Bosna i Hercegovina ne može sebi priuštiti da i dalje sve više zaostaje za drugim zemljama u regionu", upozorio je Inzko.

Visoki predstavnik je na kraju svog izlaganja zaključio da međunarodna zajednica ulazi u "kritičnu fazu" svog angažmana u Bosni i Hercegovini.

"Moramo jasnije nego ikada reći šta se očekuje od političkih lidera i šta se neće tolerirati. Oni moraju prestati s ponašanjem koje potiče na podjele i konačno povesti ovu zemlju ka njenoj potpunoj reintegraciji, u interesu svih njenih građana. Pri tome se mogu voditi primjerom izgradnje poslijeratne Evrope, na bazi tolerancije, dijaloga i zdravog kompromisa", naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...