"Izjave iz RS su koordinirane"
25

Valentin Inzko: BiH će biti, sve drugo će proći

Anadolija
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, austrijski diplomata Valentin Inzko, izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da će uprkos zapaljivoj retorici iz Republike Srpske i pozivima na otcjepljenje tog entiteta, Bosna i Hercegovina trajno ostati nedjeljiva i međunarodno priznata zemlja.

"Osporavanje budućnosti Bosne i Hercegovine kao suverene zemlje je uzaludno i jedino što se time postiže je podizanje međunacionalnih tenzija i odvraćanje očajnički potrebnih stranih investicija, koje su neophodne da bi se otvorila nova radna mjesta. Pitanje nije da li će postojati prosperitetna Bosna i Hercegovina koja funkcionira kao jedinstvena zemlja, nego je pitanje samo kada ćemo to dostići", poručio je Inzko.

Osporavanja državnosti BiH prvi čovjek međunarodne zajednice u ovoj zemlji nazvao je sistematskim i planiranim.

"Izjave iz RS su koordinirane i orkestrirane. Jasno je da je to više od retorike. Te izjave su odraz politike. Vjerujem da je nekima cilj cijepanje BiH i njihove aktivnosti i izjave su usmjerene ka guranju zemlje u tom pravcu. Drugi ne dijele iste ciljeve, ali nisu u stanju da krenu dalje od uskopolitičkih interesa i rade u interesu cijele BiH. Budite uvjereni da međunarodna zajednica ostaje privržena BiH i da daje punu podršku apsolutnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i da će to i dalje činiti. Moj mandat odnosi se na provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, a on ne predviđa mogućnost otcjepljenja", naglasio je Inzko.

Odbacio je tvrdnje svjetskih pravnih eksperata i analitičara da su Amerika i Evropa svjesno projicirale daytonsku BiH sa ograničenim rokom trajanja i da će se ova zemlja raspasti.

"To su besmislice. Dayton možda nije savršen, ali pruža okvir unutar kojeg je ova zemlja uspijevala da godinama čini značajne pomake. Posljednjih šest godina nisu bile tako dobre. Ustav BiH će doživjeti nove promjene. Doći ćemo do tačke kada će političari vidjeti da je u interesu svih da ovu zemlju kao cjelinu učine funkcionalnijom. Ovakav razvoj je predviđen u Daytonu, odredbe o izmjeni Ustava BiH su jasno postavljene, i to je ono što očekujem da će desiti."

Visoki predstavnik je u intervjuu za agenciju Anadolija ocijenio da se izmjene Ustava BiH neće ograničiti na provedbu presude Sejdić-Finci, nego da će zahvatiti i prekomonovanje Federacije BiH, čime bi se smanjio broj kantona.

"Pojednostavljenje sistema u Federaciji, smanjenje troškova i poboljšanje efikasnosti uz jednaku zaštitu za sve je nešto što smo uvijek podržavali i ne vidim razlog zašto bi se neko protivio ovim principima", kazao je Inzko.

Optužio je domaće političare da svojim svađama drže zemlju u blokadi i da ugrožavaju njen put ka Evropskoj uniji.

"Jedini put naprijed je put dijaloga i kompromisa. Svakako da u Bosni i Hercegovini trenutno postoje neki vrlo zabrinjavajući trendovi. Istovremeno, ušli smo u period predizborne kampanje za lokalne izbore. Uzimajući u obzir slab politički učinak koji su imali tokom proteklih nekoliko mjeseci, ne iznenađuje da neki manje skrupulozni političari koriste politiku nultog zbira iz prošlosti kako bi osigurali podršku birača. Međutim, ovi izbori i izborna kampanja trebali bi se fokusirati na usluge koje lokalne vlasti mogu pružiti građanima. Biti političar znači rješavati probleme. Ko nije sposoban to raditi, ne zaslužuje podršku birača", istakao je visoki predstavnik.

Inzko je poručio političarima da, umjesto što se bave međustranačkim razračunavanjima, zasuču rukave i prionu na posao.

Pozvao je domaće lidere da ispoštuju obaveze koje su preuzeli iz Mape puta za EU.

"Obeshrabrujuće je vidjeti da BiH zaostaje u procesu stjecanja članstva, dok druge zemlje u regionu idu naprijed. Ja želim sve najbolje za ovu zemlju i njene građane, ali neću i ne mogu zamijeniti izabrane lidere. Oni su sada u centru pažnje".

Inzko je poručio da su mu kao visokom predstavniku u BiH "bonske ovlasti", koje ga izdižu iznad domaćih institucija, još na raspolaganju i da će ih koristiti ukoliko ubude potrebno.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice ocijenio je da su Turska i Austrija, kao bivši upravitelji u BiH, danas istinski prijatelji ove zemlje koji joj još mnogo mogu pomoći.

"Više od dva miliona ljudi bosanskih korijena živi u Turskoj, i sasvim je prirodno što Turska osjeća emocionalnu povezanost sa Bosnom i Hercegovinom. Također je puno Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Austriji. Politički, Turska je ugledni član Vijeća za provedbu mira, gdje predstavlja Organizaciju islamskih zemalja, i, kao takva, dokazala je u brojnim prilikama da je vrijedan partner Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Kada bi Bosna i Hercegovina prionula na posao, mogao bih vidjeti situaciju u kojoj bi investitori iz obje ove zemlje investirali puno više nego što je do sada bio slučaj. Svi znamo koliko je važno donijeti kapital u zemlju kako bi se otvorila nova radna mjesta", zaključio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u intervjuu za agenciju Anadolija.