BiH
1

Stranka za BiH očekuje odlučnije djelovanje međunarodne zajednice

FENA
Izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka o stanju u Bosni i Hercegovini podnesen Vijeću sigurnosti UN-a potvrdio je stavove Stranke za BiH o ključnim pitanjima na putu naše države u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO-u, saopćeno je iz te stranke.

U saopćenju se navodi da je teško očekivati od političkih stranaka iz RS-a da se posvete strateškom cilju potpune integracije Bosne i Hercegovine u euroatlanske institucije, kada oni u svakoj prilici osporavaju mirovni sporazum i otvoreno pozivaju na raspad države.

"Sve što je u UN-u rekao visoki predstavnik gotovo je identično Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, gdje se, između ostalog, kaže da je zaustavljen napredak zemlje ka EU, a da tenzije nastale čestim prekompozicijama vlasti nisu proizvele progres prije svega u implementaciji presude Sejdić-Finci", navodi se u saopćenju.

Stoga je, dodaje se, razumljivo veliko razočarenje i otpor građana, akademske zajednice, civilnog društva sporazumu Dodik-Lagumdžija, "koji dodatno slabi državu BiH i ruši teško dostignuti nivo demokratskih principa i funkcioniranja pojedinih državnih institucija".

Stranka za BiH pozdravlje jučerašnju odluku Evropske komisije u Briselu da se do daljnjeg obustavi korištenje investicijskih sredstava Elektroprenosa BiH na način kako je to bilo predviđeno sporazumom Dodik-Lagumdžija.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu očekuje odlučnije djelovanje međunarodne zajednice obzirom da ona ulazi u "kritičnu fazu" svog angažmana u BiH, kako je u New Yorku rekao visoki predstanik Valentin Inzko, saopćeno je iz Pres-službe Stranke za BiH.