Reakcija iz OHR-a
348

Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije VSTV-a o Tegeltiji

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća, rečeno je za Klix.ba u OHR-u na upit u vezi s odlukom o predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji.

Ova odluka, kako navode, u praksi pruža nekažnjivost svim članovima Vijeća.

"Takva situacija je neprihvatljiva, tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća. Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato ih se prosuđuje prema standardima propisanima Zakonom o VSTV-u", saopćeno je.

"Visoki predstavnik apelira na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju. On je također pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom Zakona kako bi se osiguralo da Vijeće u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija", istaknuli su iz OHR-a.