{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko i Zvizdić: Ubrzati provedbu SSP-a

F
23.4.2015. u 13:06
7
6
Inzko i Zvizdić: Ubrzati provedbu SSP-a
7
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i njegovim zamjenikom Davidom Robinsonom o prioritetima Vijeća ministara BiH.
Visoki predstavnik Inzko je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na novoj dužnosti i istaknuo da je formiranje Vijeća ministara BiH stvorilo pozitivno ozračje u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara fokusirano na ubrzanje evropskog puta BiH, ekonomske reforme i jačanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su ovi prioriteti kompatibilni i povezani jer evropske integracije same po sebi podrazumjevaju strukturalne reforme koje se tiču prilagođavanja pravnog sistema, administrativnih procedura i funkcionisanja tržišta onima u EU s posljedicom olakšavanja poslovanja privrednim subjektima.

Izrazio je zadovoljstvo aktiviranjem SSP-a za BiH i naglasio da ovim potezom Evropa šalje pozitivnu poruku i otvara novo poglavlje za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da će Vijeće ministara BiH posebnu pažnju posvetiti preporukama iz posljednjeg Izvještaja o napretku i svojim radom pokazati da je kredibilan partner EU.

Dodao je da je cilj ubrzati provedbu SSP-a i do 2018. godine dobiti status kandidata. Zamjenik visokog predstavnika Robinson je rekao da ohrabruje činjenica da je Vijeće ministara fokusirano na ekonomiju jer se time interesi građana stavljaju u prvi plan i da je upravo to ono što je potrebno Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će se raditi i na jačanju agencija za provedbu zakona i borbi protiv korupcije, te izrazio nadanja da će članice NATO-a cijeniti pozitivne pomake u BiH i do kraja godine otvoriti vrata MAP-a za BiH, što bi bio iskorak u jačanju unutrašnje i vanjske sigurnosti, te pokazatelj stabilnosti naše zemlje za potencijalne strane ulagače, saopćeno je iz Vijeća mionistara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: