{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko i Zvizdić: Ubrzati provedbu SSP-a

F
23.4.2015. u 13:06
7
6
Inzko i Zvizdić: Ubrzati provedbu SSP-a
7
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i njegovim zamjenikom Davidom Robinsonom o prioritetima Vijeća ministara BiH.
Visoki predstavnik Inzko je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na novoj dužnosti i istaknuo da je formiranje Vijeća ministara BiH stvorilo pozitivno ozračje u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara fokusirano na ubrzanje evropskog puta BiH, ekonomske reforme i jačanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su ovi prioriteti kompatibilni i povezani jer evropske integracije same po sebi podrazumjevaju strukturalne reforme koje se tiču prilagođavanja pravnog sistema, administrativnih procedura i funkcionisanja tržišta onima u EU s posljedicom olakšavanja poslovanja privrednim subjektima.

Izrazio je zadovoljstvo aktiviranjem SSP-a za BiH i naglasio da ovim potezom Evropa šalje pozitivnu poruku i otvara novo poglavlje za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da će Vijeće ministara BiH posebnu pažnju posvetiti preporukama iz posljednjeg Izvještaja o napretku i svojim radom pokazati da je kredibilan partner EU.

Dodao je da je cilj ubrzati provedbu SSP-a i do 2018. godine dobiti status kandidata. Zamjenik visokog predstavnika Robinson je rekao da ohrabruje činjenica da je Vijeće ministara fokusirano na ekonomiju jer se time interesi građana stavljaju u prvi plan i da je upravo to ono što je potrebno Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će se raditi i na jačanju agencija za provedbu zakona i borbi protiv korupcije, te izrazio nadanja da će članice NATO-a cijeniti pozitivne pomake u BiH i do kraja godine otvoriti vrata MAP-a za BiH, što bi bio iskorak u jačanju unutrašnje i vanjske sigurnosti, te pokazatelj stabilnosti naše zemlje za potencijalne strane ulagače, saopćeno je iz Vijeća mionistara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: