BiH
0

Inzko: Ekonomija treba da bude dominatno pitanje za BiH

FENA
Valentin Inzko i Milorad Dodik
Valentin Inzko i Milorad Dodik
Visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko izjavio je večeras u Banjoj Luci da bi želio pozitivnu kompeticiju, odnosno pozitivno takmičenje između RS-a i FBiH, te da se na taj način širi ono što je pozitivno i konstruktivno.

"Time bi cijela BiH i regija dobila jedan novi imidž, a ne samo da ima onaj iz prošlosti", rekao je Inzko i dodao da se u tom smislu moraju koristiti potencijali BiH.

Ističući da je ekonomija mora biti dominalno pitanje u BiH i da se moraju da pokrenu određena pitanja na dobrobit građana, Inzko je, nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da je i na tom sastanku prvenstveno razgovarano o ekonomskim pitanjima i investicijama, jer se građanima mora osigurati da imaju normalan život.

"Od RS se očekuju krupne investicije, putevi, hidrocentrale..., rekao je Inzko i dodao da je razgovarano i o tome kako ubrzati registraciju novih preduzeća, pri čemu RS predlaže novi elektronski plan u tom pogledu, što bi skratilo vrijeme za dobijanje dozvola za rad firmi.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je bilo riječi o pitanjima koja su važna za evropski put, među kojima je i implementacija presude „Sejdić-Finci“ te sistemu koordinaciju i imovine, pri čemu je izrazio spremnost da se o tome poštuje martovski dogovor lidera političkih stranaka.

Ponovio je stav predstavnika RS-a kada je u pitanju rješenje za presudu „Sejdić-Finci“, te očekuje da se druge strane u BiH o tom pitanju izjasne kako bi moguće prijedlog uputio u državni parlament, nakon sporazuma entiteta, budući da se samo na taj načinj može mijenjati Dejtonski sporazum.

On vjeruje da blizu dogovor o sistemu koordinacije i da postoje svi važni elementi za taj dogovor.

Napominje i da u BiH funkcionira Vijeće ministara, riješen je problem budžeta, što je prvi put, nakon rata, da zemlja ima budžet zajedničkih institucija za narednu godinu i prije isteka tekuće godine.

Dominante teme u narednom periodu bit će, kaže, vezane za ispunjavanje dogovora „šestorke“, koji je postignut na osnovu sporazuma SNSD-SDPBiH te očekuje usvajanje zakona koji proizilaze iz tog dogovora.

"Primarno pitanje ostaje Mapa puta za EU i tome ćemo se posvetiti. Uvjeren sam da možemo i to da stavimo na dnevni red i da BiH uključimo u neku drugu brzinu koja ide ka Evropi, na bazi aplikacije koju ćemo podnijeti", zaključio je Dodik.

Nakon izjava Dodika i Inzka novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.