{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: BiH mogu ponovo biti uvedene vize zbog problema sa JMB

A
5.6.2013. u 08:37
110
63
Inzko: BiH mogu ponovo biti uvedene vize zbog problema sa JMB
110
Inzko: BiH mogu ponovo biti uvedene vize zbog problema sa JMB
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
"To je užasno", kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko komentirajući činjenicu da zbog nepostojanja dogovora o jedinstvenom matičnom broju (JMB) neke bebe iz Bosne i Hercegovine ne mogu dobiti pasoš kako bi bile prebačene na liječenje u inozemstvo.
"Da, to je užasno. Tu se može naći rješenje. Neki uredi daju stare brojeve po starom sistemu... Također, postoji problem djece rođene u inozemstvu. Dobivam pisma od bh. roditelja iz Rumunije i Bugarske koji ne mogu kući pošto djeca koja su tamo rođena ne mogu dobiti pasoš. To treba rješavati na državnom nivou, to je državna stvar. Treba da se nešto poduzme. To je sramota! Vijeće ministara BiH treba da djeluje", kazao je Inzko za agenciju Anadolija.

Inače, djeca rođena u BiH poslije 12. februara ne mogu dobiti matični broj, a time i dokumente poput putne isprave ili zdravstvene knjižnice, što znači da pravo-administrativno praktično ne postoje. Do toga je došlo nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio niti jedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Onaj koji je predložila grupa zastupnika i drugi koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

S obzirom na to da je državni ministar civilnih poslova Sredoje Nović u utorak izjavio da nije optimista da će Vijeće ministara BiH danas razriješiti pitanje JMB-a, jer nema usaglašenih političkih stavova, interesiralo nas je da li postoji mogućnost da Inzko intervenira i da, koristeći bonske ovlasti, nametne adekvatno rješenje.

"Mislim da će gospodin Vjekoslav Bevanda treba probati još jedanput da reagira. Da se nađe rješenje. Rješenje treba da se nađe u Vijeću ministara. Barem ako treba naći privremeno rješenje. Recimo za šest mjeseci, a onda treba da se nađe i pravo rješenje. Ustavni sud se očitovao. I sada to treba sprovoditi. To je jedna stvar koja je u Daytonu najkraća i najjasnija. Dakle, da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće", poručio je Inzko bh. liderima.

Nedvosmisleno je upozorio da je pitanje JMB i schengensko pitanje ''pošto taj broj onda ulazi u pasoš''.

"To je schengensko pitanje i mnoge zemlje će sada pokrenuti ispitivanje u vezi s tim preko osvojih pravnih odjeljenja", kazao je on.

Na pitanje da li to znači da postoji opasnost da neke zemlje Evropske unije (EU) priču o JMB mogu iskoristiti da ponovo uvedu vize za bh. građane, rekao je da o tome ne želi špekulirati, ali i naglasio:

"To je stvar suverenih zemalja koje mogu pojedinačno i kolektivno da donesu takvo rješenje. Još je rano o tome razmišljati, ali ta mogućnost, naravno, postoji. Sve je to apsolutno povezano. Jedno je matični broj, na primjer, kod rođenja, ali trenutak kad taj broj ulazi u pasoš, to je onda schengensko pitanje. To povlači za sobom cijeli broj drugih pitanja", konstatirao je visoki predstavnik u BiH.

Pravda za Fatu OrlovićOn nije želio komentirati novu odluku Osnovnog suda u Srebrenici kojom je odbijen tužbeni zahtjev nane Fate Orlović iz Konjević-Polja protiv Zvorničko-tuzlanske eparhije i crkvenih općina Bratunac i Konjević sa njenim traženjem da se nezakonito izgrađena crkva ukloni iz avlije Orlovića.

"Ne bih to komentirao pošto je postupak u toku, ali vjerujem da će se naći istina i pravda na sljedećem stepenu tog postupka", kazao je Inzko.

"Nisam ja sve ovo započeo"Inzko je za agenciju Anadolija potvrdio da ne misli koristiti bonske ovlasti kako bi se riješila jednogodišnja kriza vlasti u Federaciji BiH.

"Nisam ja sve ovo započeo. Ovi koji su to počeli, to moraju i završiti. Naravno, u skladu sa Ustavom i zakonima", odlučan je bio Inzko.

Potvrdio je da je iz Ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH ''dobio signale da oni traže razgovor'', ali da iz kruga Vlade FBiH takvog signala nema. Sa liderima vodećih stranaka, kaže, nije razgovarao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: