{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Odluka Ustavnog suda u vezi sa JMB mora biti provedena

S
9.6.2013. u 16:11
15
24
Bevanda: Odluka Ustavnog suda u vezi sa JMB mora biti provedena
15
Bevanda: Odluka Ustavnog suda u vezi sa JMB mora biti provedena
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju (JMB) obavezujuća, pojasnivši da je Vijeće ministara usvajanjem privremene odluke dalo rok parlamentu BiH da u periodu šest mjeseci uskladi taj zakon sa sudskom mjerom.
"Ako odluka Ustavnog suda ne bude provodena, onda je to kažnjivo djelo", upozorio je Bevanda, dodavši da je Vijeće ministara dva puta predlagalo zakon koji je parlament BiH oba puta odbacio.

Gostujući na Televiziji OBN, Bevanda je rekao da je pitanje JMB bio problem svima, osim trojici hrvatskih ministara u Vijeću ministara BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci", Bevanda kaže da dogovor i dalje onemogućava neriješeno hrvatsko pitanje.

"Samo tražimo ravnopravnost koja može biti omogućena kroz indirektan izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH. To nije nikakvo bogohuljenje", naglasio je Bevanda, dodajući da 95 posto kombinacija o provođenju odluke ide ka tome da se ništa ne riješi.

Komentarišući izjavu poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pack, koja je nedavno zatražila sankcije i isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja odluke iz Strazbura, Bevanda kaže da je Packova time prekršila "dobre običaje parlamentarnog postupanja".

"Ipak, mislim da nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija. Svoj stav ću joj reći tokom našeg susreta 20. juna", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zastoj BiH na EU putu, Bevanda objašnjava time da mnogi domaći političari nisu svjesni i posvećeni tom poslu. "Stavaraju se afere, iznose ostrašćeni govori, mnogima su puna usta Evrope, ali žele da se u EU ide nekim drugačijim putem", istakao je Bevanda.

Bevanda smatra da je greška raniji dogovor vladajuće koalicije da se pitanje vojne i državne imovine treba rješavati u paketu i ističe da je to prouzrokovalo zastoj.

"Prvo treba da riješimo pitanje vojne imovine koje je već tehnički završeno, čime dobijamo uslove za MAP. Nakon toga, Komisija za državnu imovinu BiH, koja je za sedam godina malo toga uradila, treba na ekspertskoj bazi da pripremi stvari i stvori podlogu za političko rješavanje pitanja državne imovine", smatra Bevanda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: