BiH
34

Interpol po zahtjevu iz BiH raspisao potjernice za šest osoba zbog povezanosti sa IDIL-om i terorizmom

Piše: N. N.
Interpol je na zahtjev BiH raspisao šest crvenih potjernica za njenim državljanima zbog terorizma i ilegalnog priključivanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama koje su uglavnom povezane sa IDIL-om te terorizmom.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu i djeluje Biro za saradnju sa Interpolom, nije mogla ni potvrditi ni demantirati razloge raspisivanje potjernica kao ni otkriti imena osoba za kojima su potjernice raspisane.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nije u mogućnosti ustupiti tražene informacije budući da Direkcija - Odsjek NCB Interpol Sarajevo nije izvor, pa time ni vlasnik tih informacija nego su to nadležni policijski i sudski organi u našoj zemlji", kažu za Klix.ba iz Direkcije.

Iz Direkcije dodaju da Odsjek NCB Interpol Sarajevo raspisuje crvene i druge potjernice/objave po zahtjevu nadležnih policijskih odnosno sudskih organa u Bosni i Hercegovini, u skladu sa propisima definisanim Interpolovim pravilnicima i drugim regulativnim aktima.

No, na stranicama Interpola potjernice su objavljene a na njima je moguće pronaći i fotografije te druge osnovne podatke o traženim osobama.

Međunarodne potjernice su raspisana za državljanima BiH Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca. Oni se traže zbog priključivanja stranim vojnim ili paravojnim formacijama, a za većinu se pouzdano zna da su bili u Siriji dok se neki i danas bore u redovima IDIL-a.

Šesta potjernica se odnosi na državljanina Saudijske Arabije i BiH Ahmeda Zuhairija (50), kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam.