{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet portali i društvene mreže su primjer demokratije u medijima

F
17.4.2011. u 14:13
0
13
Internet portali i društvene mreže su primjer demokratije u medijima
0
Internet portali i društvene mreže su primjer demokratije u medijima
"Mediji u procjepu između profesionalne etike i političke manipulacija" bili su tema nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a gosti uvodničari direktor FENA-e Zehrudin Isaković i direktorica novinske agencije ONASA Elvira Begović.
Direktorica agencije ONASA Elvira Begović na početku je predstavila rad medijske kuće iz koje dolazi, koja se kao nezavisna agencije susreće s raznim izazovima, a čiji je cilj da njeguje, rekla je Begović, sobodno i odgovorno novinarstvo.

Kada je riječ o medijima i njihovoj ulozi, oni imaju zadatak da služe javnom interesu. Ipak, s obzirom na ekonomsku situaciju, ni sami mediji nisu ostajali imuni na krizu. Begović se osvrnula i na činjenicu da su neki mediji više favorizirani od drugih kad je riječ o dostupnosti informacijama.

Direktor Federalne novinske agencije Zehrudin Isaković također se osvrnuo na rad agencije kojoj je na čelu i koja je dio javnoga medijskog sistema u Bosni i Hercegovini. Govorio je i saradnji s ostalim agencijama i medijskim kućama u BiH i šire te najavio da će FENA uskoro emitirati svoju milionitu vijest.

Govoreći o situaciji u medijima, Isaković je istaknuo da mediji dijele sudbinu ostalih segmenata bh. društva, što se u slučaju novinarstva pokazalo kao degradacija profesije.

Usto se osvrnuo na ekonomsku situaciju u kojoj je veliki broj novinara u potrazi za poslom, na mizerne plaće i guranje etičke strane profesije u zapećak.

Isaković je ovom prilikom rekao da u BiH ne postoji dovoljno snažan demokratski okvir za razvoj i afirmaciju medijskih sloboda. Ova se konstatacija ogleda, između ostalog, u nedostataku zakonske legislative, te se kroz rupe u zakonu mediji nastoje disciplinirati.

On se osvrnuo i na inertnost samih novinara, neaktivnost novinarskih sindikata te nedostatak općeg zakona o medijima. "Mediji u BiH nisu se uspjeli nametnuti kao korektiv društva i tako odgovoriti svojoj društvenoj obavezi, nego su tek produžene ruke neke od mentorskih politika", smatra Isaković.

Također se osvrnuo na činjenicu da u podijeljenom društvu, u političkome i svakom drugom pogledu, egzistiraju isti takvi mediji, te da je za cjelovitu sliku potrebno pratiti sve dostupne printane i elektronske medije.

Isaković je kao primjer demokratije u medijima naveo internet, odnosno njegove web stranice i društvene mreže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: