Konferencija OSCE-a
0

Sve gora situacija sa medijima u BiH

FENA
Situacija sa medijima u BiH sve se više pogoršava, a slični trendovi su u cijelom regionu, kazali su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu neki od učesnika velike konferencije kojom Misija OSCE-a u BiH obilježava 15 godina svoga rada.

Bivša glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Tanya Domi, danas vanredna profesorica međunarodnih odnosa i odnosa s javnošću na Univerzitetu Columbia, smatra da situacija sa medijima u BiH ima uznemiravajuće trendove.

Ona je ukazala na pojačani pritisak na nezavisne agencije, dok je proteklih godina uznemiravanje novinara postalo ustaljen fenomen.

Domi je najavila da će o ovoj temi razgovarati i sa drugim učesnicima konferencije.

Poznati novinar HRT-a Denis Latin, koji na konferenciji učestvuje kao medijski ekspert, kazao je kako je stanje u Hrvatskoj i BiH veoma slično.

Posebno je ukazao na dosta loše stanje na javnim televizijama, koje moraju biti stub na putu euroatlantskih integracija.

Latin smatra da novinari koji rade na ovim medijima moraju biti potpuno neovisni, da nemaju nikakve druge prihode, da nisu članovi bilo kakvih upravnih ili nadzornih odbora, da nisu članovi političkih grupacija i drugo, ali da zato moraju biti dobro plaćeni i da su im osigurani uvjeti za rad.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović je naglasila da su negativni trendovi u čitavom regionu, pri čemu su uzroci političke prirode.

Ocijenila je da više nema ni solidarnosti među novinarima "koji postaju plaćenici političkih oligarhija".

Mijatović je naglasila i da se dijelovi javnih servisa pretvaraju u "privatne ekrane pojedinaca", kojima služe za obračun sa drugima.

"Dok se novinari boje za život, za članove svojih porodica, da se sretnu sa svojim izvorima, vrijeme je da odgovorni političari pokažu da imaju volju za stvaranje zdrave medijske sredine, jer bez toga se ne može reći da živimo u zdravom društvu", kazala je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.