BiH
61

Institut za nestale osobe BiH nastavlja pretraživati teren u Usori kod Doboja

Piše: N. J.
(Foto: Institut za nestale osobe BiH)
Radnici Instituta za nestale osobe BiH nastavljaju pretraživati širi lokalitet lijeve obale rijeke Bosne u mjestu Usora kod Doboja, gdje su proteklih dana u masovnoj grobnici otkriveni posmrtni ostaci šest osoba.

Ova masovna grobnica otkrivena je nakon poplava u našoj zemlji, kada je u Usori bujica nosila i tri metra površine zemlje, te ostavila brdašce za koje se ispostavilo da je masovna grobnica.

"Pretpostavljamo da su to posmrtni ostaci Bošnjaka iz mjesta Jablanica u općini Maglaj. Kod svih žrtava ruke su bile vezane žicom na leđima. Nastavljamo pretraživati teren kako bismo pronašli ostatke još šest bošnjačkih žrtava iz ovoga mjesta koji su ubijeni u proteklom ratu, a za koje pretpostavljamo da bi mogli biti na ovoj lokaciji", kazala je glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Ona je navela kako će radnici Instituta, najprije mašinski, a potom i ručno, pretražiti stotine kvadratnih metara, na širem lokalitetu rijeke Bosne, te da u ovom trenutku ne može govoriti o tome koliko će im vremena biti potrebno za to.