BiH
13

Na lokalitetu Usora ekshumirani ostaci 20 žrtava

FENA
Foto: Institut za nestale osobe BiH
Foto: Institut za nestale osobe BiH
Završena je ekshumacija na lokalitetu Usora, na području općine Doboj. Ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci 20 žrtava i nekompletni posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve.

"Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 24 osobe. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na ovom području", kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Po njenim riječima, pronađenim žrtvama ruke su uglavnom bile vezane žicom na leđima. Na temelju vanjskog pregleda utvrđene su strijelne povrede u predjelu glave.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se na temelju DNK analize utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

Čengić podsjeća da je ekshumacija na ovom lokalitetu počela 3. juna i trajala mjesec dana, a mikrolokacija ove masovne grobnice otkrivena je tokom nedavnih poplava.