BiH
3

Na lokalitetu Usora otkrivena masovna grobnica, ekshumirane četiri žrtve

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, otkrivena je još jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Agenciji FENA da je riječ o kompletnim posmrtnim ostacima žrtava kojima su, kao i dosadašnjim žrtvama koje su pronađene na ovom lokalitetu, ruke bile vezane žicom na leđima.

  • Na lokalitetu Usora ekshumacija je počela 3. juna i do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 18 žrtava i nekompletni posmrtni ostaci triju žrtva - kazala je Čengić.

Posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci da bi se na temelju DNK analize utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

  • Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na ovom području - kazala je Čengić.

Ekshumacija na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, nastavlja se i naredne sedmice, a ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.

Čengić navodi da je mikrolokalitet ove grobnice otkriven nakon nedavnih poplava u BiH.