Valentin Inzko
0

"Institut za nestale doprinosi pomirenju"

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Tuzli da je rad Instituta za nestala lica u BiH humanitarna i duboka misija, ali u nekom smislu i politička, jer doprinosi pomirenju.

"Pomirenje se zasniva na istini, a samo istina može da bude osnova za saradnju, pomirenje i pravdu", rekao je Inzko novinarima nakon posjete objektima Međunarodne komisije za nestala lica i Identifikacionom projektu "Podrinje" u Tuzli.

Inzko je istakao da je impresioniran profesionalnošću Instituta za nestala lica, ali i da je potresen što je na ovom mjestu vidio ostatke ljudi koji su nestali ili ubijeni, dok porodice još tragaju za njihovim ostacima da bi ih sahranile.

"Neke porodice su, ipak, pronašle svoje najmilije i sada su mirni ili djelimično mirni, jer znaju gdje su sahranjeni njihovi najdraži", rekao je Inzko.

Inzko je dodao da mu je, kada je polazio u Tuzlu, pomislio da bi bilo dobro kada bi i druge institucije radile dobro kao što to radi Institut.

"Ima fabrika i institucija u BiH koje rade profesionalno i na visokom nivou, a bilo bi fino kada bi ih bilo još više", naveo je Inzko.

Istakavši da je ovo njegova prva posjeta prostorijama identifikacionog centra "Podrinje", Inzko je podsjetio da je više puta boravio u memorijalnom centru Potočari.
Zajedno sa visokim predstavnikom u posjeti identifikacionom centru bio je i direktor Instituta za nestala lica Amor Mašović.