|

Institut za nestale osobe ima međunarodnu podršku

Institut za nestale osobe ima međunarodnu podršku
0
S
Sarajevo-x.com
12.11.2010. u 16:24
1
komentara
0

dijeljenja
Institut za nestale osobe ima međunarodnu podršku Foto: Ilustracija
Međunarodna zajednica je, kroz podršku koju pruža Institutu za nestale osobe BiH (INO BiH), odlučna da osigura da se sve aktivnosti na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka oko 10.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale okončaju na odgovarajući način, bez političkog pritiska, istaknuto je danas u saopćenju za javnost.
Od ukupno 30.000 osoba, koliko ih je prema procjenama nestalo tokom oružanog sukoba od 1992. do 1995. godine, pronađeni su posmrtni ostaci više od 20.000 njih, što je mnogo veći procenat nego u bilo kojoj nekadašnjoj ratnoj zoni u svijetu. Međutim, posao još uvijek nije završen i hiljade porodica u Bosni i Hercegovini i izvan nje još uvijek čekaju priliku da saznaju istinu o sudbini njihovih najmilijih i dostojanstveno se oproste od njih.

Rad INO BiH je od ključnog značaja kako bi se osiguralo da sve žrtve zločina iz devedesetih godina budu pronađene i da im se oda počast, te da počinioci ovih zločina budu privedeni pravdi. INO BiH ima važnu ulogu u provedbi mira, jer doprinosi jačanju vladavine zakona i pruža zaštitu od historijskog revizionizma. Rad u cilju rješavanja preostalih neriješenih slučajeva u razumnom vremenskom roku je od suštinskog značaja za proces pomirenja.

Institut za nestale osobe BiH ima punu podršku međunarodne zajednice. INO BiH formiran je nakon procesa konsultacija i pregovora u kojima su učestvovali država BiH, dvije entitetske vlade, Brčko Distrikt, Međunarodna komisija za nestale osobe i porodice nestalih. INO BiH omogućava državi BiH da traži nestale osobe u skladu sa međunarodnim normama i bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost ili državljanstvo.

Međunarodne organizacije koje potpisuju ovu izjavu osuđuju aktuelne pokušaje opstrukcije ili usporavanja rada Instituta za nestale osobe BiH, politiziranja procesa traženja nestalih osoba, te ličnih pritisaka na uposlenike INO BiH. Organizacije potpisnice pozivaju sve relevantne organe vlasti u BiH da osiguraju da uposlenici INO BiH i njihove porodice dobiju punu zaštitu i podršku, navedeno je u izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, EUFOR-a, štaba NATO-a u Sarajevu, OSCE-a, UNHCR-a, EUPM-a, delegacije Evropske unije i UNDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...