{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Samo će nas istina osloboditi"

F
24.3.2011. u 14:27
0
3
"Samo će nas istina osloboditi"
0
"Samo će nas istina osloboditi"
Valentin Inzko
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, boravi danas u radnoj posjeti Srebrenici. Inzko se sastao sa studentima Pravnog fakulteta iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, ocijenivši pozitivnim što u Srebrenici postoji zajednička saradnja na školovanju visokih kadrova.
Visoki predstavnik položio je cvijeće na spomen-obilježje Memorijalnog centra Potočari i minutom šutnje odao počast žrtvama genocida.Nakon obilaska kompleksa Memorijalnog centra, Inzko je razgovarao s majkama Srebrenice.

"Srebrenica čovjeka uvijek potrese zbog duboke tragedije koja je zadesila ovaj grad. Najtužnije je bilo prošle godine za 11. juli, kada je sahranjeno više od 700 žrtava, među njima i jedan katolik. Mi ne treba da dijelimo žrtve. Sastat ću se i s majkama srpske nacionalnosti koje su izgubile svoje sinove. Za majku bilo koje nacionalnosti gubitak sina je najveća tragedija i posjetit ću majke druge nacionalnosti. Samo će nas istina osloboditi i na putu do istine treba da i dalje ostanemo. Ali, naravno, fokus je na žrtve genocida, ovdje u Potočarima, gdje je ubijeno najviše nevinih Bošnjaka, ali svaku pojedinačnu žtrvu treba da poštujemo“ rekao je Inzko.

Kada je u pitanju zapošljavanje, Inzko je ulio djelić nade Srebreničanima.

„U toku su pregovori s kompanijom Megle i vjerujem da ćemo uspjeti realizirati projekt na razvoju mljekarstva i proizvodnje mliječnih proizvoda. Polovinom aprila ovdje će boraviti predstavnici austrijskih humanitarnih organizacija i vjerujem da će se i oni pobrinuti da dobijemo neka nova radna mjesta i pokušamo da Srebrenica dobije malo od onoga prijeratnog imidža kada je ovdje bilo zaposleno desetak hiljada ljudi.Na ovaj način pokušat ćemo i da vratimo nadu ovom gradu, posebno mladim ljudima“ rekao je Inzko.

Tokom posjete Srebrenici, Inzko je razgovarao s predstavnicima lokalne vlasti, obišao je gradilište na izvorištu Crni guber, gdje se radi hotelski kompleks. U popodnevnim satima Inzko je bio gost Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ gdje je u studiju Omladinskog informativnog centra dao ekskluzivni intervju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: