Na području cijele FBiH
0

Inspektori u akciji, ko ne izdaje fiskalni račun kazna do 20.000 KM

Klix.ba
Federalni i kantonalni tržišni inspektori od ponedjeljka, 18. marta, ponovo počinju akciju pojačanog inspekcijskog nadzora u cilju provođenja Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH.

Predmet kontrole bit će svi privredni subjekti na području Federacije BiH koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa. Federalni i kantonalni inspektori neće praviti razliku na osnovu veličine objekta, obima ili vrste poslovanja privrednog subjekta, tvrde u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

"Nema odabira, svi obveznici fiskalnog sistema su jedanki pred zakonom i prema inspekcijskom nadzoru. Svako može biti predmet inspekcijske kontrole", rekao je za Klix.ba Anis Ajdinović, šef Kabineta direktora FUZIP-a.

Danas je održan i sastanak Federalne uprave za inspekcijske poslove sa direktorima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i glavnim tržišnim inspektorima, na kojem je dogovoren način rada inspektora i izvještavanja.

Svrha ovih aktivnosti jeste cjelovita i sveobuhvatna primjena fiskalnih sistema, kako bi se pojačala opća disciplina prilikom izdavanja fiskalnih računa, a pogotovo podstakli građani i potrošači da prilikom vršenja kupovine ili dobijanja neke usluge obavezno zatraže fiskalni račun.

Ukoliko inspektori otkriju da privredni subjekti ne poštuju Zakon o fiskalnom sistemu (ne izdaju propisni fiskalnu račun, ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja i sl.) mogu platiti kaznu od 2.500 do 20.000 KM. Kazna za odgovorne osobe je od 1.000 do 3.000 KM, a za poduzetnike od 3.000 do 10.000 KM.

Također, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove uputili su apel građanima da traže fiskalni račun, jer njegovim netraženjem "direktno utječu na razvoj sive ekonomije i crnog tržišta". Također, i sami građani mogu biti kažnjeni ukoliko nemaju račun 20 metara u krugu prodajnog objekta. Iznos kazne je 50 KM.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, tokom prethodne akcije, u periodu od 25. januara do 14. februara, izvršeno je 1414 inspekcijskih nadzora, izdato 938 prekršajnih naloga te su izrečene kazne u iznosu od 1.522.310 KM.

Kršenje Zakona o fiskalnom sistemu direktno se odražava i na budžete FBiH, kantona i općina, kojim se finansiraju zdravstvo, socijalna zaštita, obrazovanje, penzijska i invalidska izdvajanja...